2019. január 31. 18:18
MTI

Tavaly 27 milliárd dollár értékben vásárolták a nemesfémet a jegybankok.

A világ jegybankjai tavaly 651,5 tonna aranyat vásároltak, ami 74 százalékkal több a 2017. évinél, illetve csaknem ötven éve a legnagyobb mennyiség.

Szépen fénylik az arany a jegybanki trezorokban Szépen fénylik az arany a jegybanki trezorokban

A közponi bankok által tavaly vásárolt arany értéke 27 milliárd dollár volt - áll az Arany Világtanács (WGC) jelentésében.

A legnagyobb vásárló Oroszország volt tavaly, 273,7 tonnával, amelyet Törökország és Kazahsztán követett.

Az orosz jegybank aranytartaléka tavaly már a 13. egymást követő évben nőtt, és a vizsgált időszakban 1726,2 tonnáról a múlt év végére 2100 tonnára emelkedett.

Az orosz jegybank arany- és devizatartalékában az arany aránya 18,5 százalék volt a múlt év végén.

A londoni székhelyű OMFIF kutatóintézet számításai szerint a világ jegybankjainak aranytartaléka jelenleg közel 1400 milliárd dollárt ér.

Tavaly a Magyar Nemzeti Bank is elkezdte aranykészletei bővítését, melyről ebben a cikkben számolunk be.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.