2p

A lélektani határ újbóli átlépésébe a dollár erősödése mellett némileg meglepő módon a közel négy éve nem látott jó hazai inflációs adat is belejátszhatott.

Reggeli cikkünkben már jeleztük, hogy beborult a forint felett az ég, a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama ismét megközelítette a lélektaninak tekinthető és a múlt héten csaknem két év után meghaladott 400-as határt.

Erre aztán délelőtt sor is került, aminek a portfolio.hu szerint egyszerre több oka van:

  • Nem kedvez a régiós devizáknak, hogy a dollár megint erősödésbe kapcsolt, és csütörtök reggel az  euró ellenében az 1,093-as szintet vette célba. Ezzel az amerikai fizetőeszköz közel 2 havi csúcsára erősödött.
  • A lengyel zloty is gyengül, azonban reggel óta a forint jobban leértékelődőtt, ami akár visszavezethető a forint hagyományosan magasabb bétájára, de egyedi tényező is lehet a forint esése mögött. Ez pedig a ma reggel megjelent magyar inflációs adat lehet. Korábban a jegybank részéről érkezett olyan kommentár (a gyengülő forint is adhatta ezt az apropót), hogy az MNB a kamatcsökkentések terén óvatosabb lehet, ám a piaci szereplők most látva az alacsony inflációs adatot elkezdhettek akár arra is spekulálni, hogy a jegybank kamatcsökkentési kedve visszatér majd.

További friss árfolyamokat itt találhat, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár más elemzéseit pedig itt olvashatja a témában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!