<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Januárban szépen emelkedtek a kriptodevizák, és ismét vannak narratívák, felkapott témák, amelyekért megőrülnek a befektetők. Ilyen most a mesterséges intelligencia, amely száguld, de a metaverzum terén is van élénkülés, ami a 2021-es sláger volt. Az e heti Klasszis Podcastban munkatársaink, Eidenpenz József és Király Béla járták körbe ezt a folyton változó, csúcsok és mélységek között ingadozó, izgalmas piacot.

Nagyon jól alakult a január a kriptodeviza-piacon, a bitcoin negyven százalékkal, az ether kicsit kevesebbet emelkedett. Februárban inkább stagnálás látszik, de van néhány téma, amelyet erősen felkaptak a befektetők. Az egyik ilyen a mesterséges intelligencia, amely néhány hét alatt 1100 százalékkal ment fel, azaz tizenkétszerezte értékét.

A mesterséges intelligenciával sok olyan nagy cég foglalkozik, amelynek bevétele főleg más területekről jön, így aztán ennek az üzleteknek a fejlődése viszonylag kevés befolyással van egyelőre az árfolyamra. Nem úgy, mint a kisebb részvénytársaságoknál és a kriptodevizáknál, amelyek képesek száguldani a jó hírekre.

Sokat segíthetnek az új headsetek

A 2021 őszi metaverzum-mánia ugyan 2022-ben alábbhagyott, sőt jelentős árfolyamesés következett be, de könnyen lehet, hogy még előttünk áll az igazi őrület. Sokat lendíthet a szektoron, ha a fejlesztés alatt álló hardvereszközök (virtuálisvalóság-headsetek) új generációja megjelenik.

Megint menő lesz a kriptó? Forrás: Depositphotos
Megint menő lesz a kriptó? Forrás: Depositphotos

Szoftveresen is hatalmas fejlődés várható, sok millárd dollárt fektettek ebbe az ágazatba, csak a szoftvereket nem lehet egyik napról a másikra előállítani. Hasonló a helyzet az online játékokkal, egy-egy jobb játék kifejlesztése évekbe, akár egy fél évbe is beletelhet. De ha sikerülne egy igazán jó játékot kifejleszteni blokklánc-alapon, az az egész kriptodeviza-szektort maga után húzhatná.

Kapcsolódó cikk: Mesterséges intelligencia és blokklánc: dupla biznisz, vagy dupla lufi? (Privátbankár.hu)

Újra vannak merész árfolyambecslések

Miután az árfolyamok kissé magukhoz tértek, merészebbé váltak az elemzők is, akik árfolyambecsléseket mernek adni a kriptodevizákra. Ugyan ma is nulla dollár és egymillió dollár között szóródnak a bitcoin-árfolyamra szóló becslések, de míg tavaly sokan egyáltalán nem mertek nyilatkozni, az idén már megszaporodtak a sok tízezer vagy pár százezer dolláros prognózisok.

Sokféle munka folyik azon a téren is, hogy biztonságosabbá tegyék a kriptodeviza- tőzsdéket, hogy ne fordulhassanak elő a tavalyihoz hasonló újabb botrányok. Ezen dolgoznak valószínűleg sok országban a törvényhozók, de a kriptodeviza-szektornak is van egyfajta önszerveződő, öngyógyító mechanizmusa.

Egy biztos, az idén sem fogunk ezen a piacon unatkozni.

A mintegy 35 perces beszélgetést itt hallgathatják meg:

Hogyan hallgassunk podcastot?

A podcastot a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme, hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően, hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.