5p

Januárban szépen emelkedtek a kriptodevizák, és ismét vannak narratívák, felkapott témák, amelyekért megőrülnek a befektetők. Ilyen most a mesterséges intelligencia, amely száguld, de a metaverzum terén is van élénkülés, ami a 2021-es sláger volt. Az e heti Klasszis Podcastban munkatársaink, Eidenpenz József és Király Béla járták körbe ezt a folyton változó, csúcsok és mélységek között ingadozó, izgalmas piacot.

Nagyon jól alakult a január a kriptodeviza-piacon, a bitcoin negyven százalékkal, az ether kicsit kevesebbet emelkedett. Februárban inkább stagnálás látszik, de van néhány téma, amelyet erősen felkaptak a befektetők. Az egyik ilyen a mesterséges intelligencia, amely néhány hét alatt 1100 százalékkal ment fel, azaz tizenkétszerezte értékét.

A mesterséges intelligenciával sok olyan nagy cég foglalkozik, amelynek bevétele főleg más területekről jön, így aztán ennek az üzleteknek a fejlődése viszonylag kevés befolyással van egyelőre az árfolyamra. Nem úgy, mint a kisebb részvénytársaságoknál és a kriptodevizáknál, amelyek képesek száguldani a jó hírekre.

Sokat segíthetnek az új headsetek

A 2021 őszi metaverzum-mánia ugyan 2022-ben alábbhagyott, sőt jelentős árfolyamesés következett be, de könnyen lehet, hogy még előttünk áll az igazi őrület. Sokat lendíthet a szektoron, ha a fejlesztés alatt álló hardvereszközök (virtuálisvalóság-headsetek) új generációja megjelenik.

Megint menő lesz a kriptó? Forrás: Depositphotos
Megint menő lesz a kriptó? Forrás: Depositphotos

Szoftveresen is hatalmas fejlődés várható, sok millárd dollárt fektettek ebbe az ágazatba, csak a szoftvereket nem lehet egyik napról a másikra előállítani. Hasonló a helyzet az online játékokkal, egy-egy jobb játék kifejlesztése évekbe, akár egy fél évbe is beletelhet. De ha sikerülne egy igazán jó játékot kifejleszteni blokklánc-alapon, az az egész kriptodeviza-szektort maga után húzhatná.

Kapcsolódó cikk: Mesterséges intelligencia és blokklánc: dupla biznisz, vagy dupla lufi? (Privátbankár.hu)

Újra vannak merész árfolyambecslések

Miután az árfolyamok kissé magukhoz tértek, merészebbé váltak az elemzők is, akik árfolyambecsléseket mernek adni a kriptodevizákra. Ugyan ma is nulla dollár és egymillió dollár között szóródnak a bitcoin-árfolyamra szóló becslések, de míg tavaly sokan egyáltalán nem mertek nyilatkozni, az idén már megszaporodtak a sok tízezer vagy pár százezer dolláros prognózisok.

Sokféle munka folyik azon a téren is, hogy biztonságosabbá tegyék a kriptodeviza- tőzsdéket, hogy ne fordulhassanak elő a tavalyihoz hasonló újabb botrányok. Ezen dolgoznak valószínűleg sok országban a törvényhozók, de a kriptodeviza-szektornak is van egyfajta önszerveződő, öngyógyító mechanizmusa.

Egy biztos, az idén sem fogunk ezen a piacon unatkozni.

A mintegy 35 perces beszélgetést itt hallgathatják meg:

Hogyan hallgassunk podcastot?

A podcastot a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme, hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően, hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!