2018. április 26. 09:25
mfor.hu

Az EKB elnöke beszél ma a nyilvánosság előtt, ami komoly hatással lehet a tőzsdékre és az euró árfolyamára is.

Ma délután tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank. A monetáris kondíciók változására ezúttal sem számítanak a szakértők, azonban mindenképpen érdemes figyelni a megjelenő közleményt, illetve Mario Draghi EKB elnök beszédét. A legutóbbi, márciusi kamatdöntő ülés közleményében ugyanis volt némi változás, kimaradt egy fontos bekezdés, melyben a kilátások kedvezőtlenebbé válása esetén az eszközvásárlási program kiterjesztését helyezték kilátásba, tehát a döntéshozók már nem számítanak rá, hogy a programot szignifikánsan meg kell hosszabbítani, írja hírlevelében az EKB.

Ugyanakkor a korábbi jelzések alapján, amennyiben a jegybank szeptember végén valóban be szeretné fejezni az eszközvásárlási programot, legkésőbb a júniusi ülés tájékoztatóján érdemben változtatni kellene a kommunikációján. A jelenlegi alap-forgatókönyv szerint az EKB szeptember végéig biztosan érvényben tartja az eszközvásárlási programot, havi 30 milliárd eurós keretösszeg mellett, majd ezt követően dönthet a csökkentéséről, vagy a program teljes kivezetéséről, és az első kamatemelésre várhatóan 2019 közepén kerülhet sor.

Várhatóan a tőzsdékre és az euróra is hatással lesz az EKB kommunikációja. Az euró-dollár árfolyama egyébként az elmúlt napokban jelentős mértékben csökkent, a dollárerősödés hátterében az áll, hogy a befektetők megkezdték az átpozícionálásokat a dollár irányába, miután a 10 éves amerikai állampapír-piaci referenciahozam 3 százalék fölé szökött.