2018. december 20. 15:48
mfor.hu

Vészesen fogy az idő a Brexit a jövő március 29-én esedékes határidejéig. A Bloomberg megnézte, hogy mit hozhat 2019 a briteknek.
 

1. Megszakad a Brexit

Egyre nagyobb az esély arra, hogy a brit kilépés nagy terve úgy, ahogy van, kútba esik, és csak a kudarcra fog emlékeztetni március 29. Ugyan ez a nap szerepel a törvényben, és Theresa May is jelezte, hogy nem szeretné megváltoztatni, ennek ellenére elképzelhető, hogy a miniszterelnök egyre szorultabb helyzete miatt elkezd a kilépés elhalasztása felé manőverezni. Az EU már korábban jelezte, hogy abban az esetben mennének bele a késleltetésbe, hogyha komolyabb belpolitikai változások mennének végbe.

2. Újjáéled May megállapodása

Ugyan egyelőre úgy tűnik, hogy Theresa May kilépési megállapodásának lőttek, de nem szabad elfelejteni, hogy a miniszterelnököt már többször temették kritikusai, de még mindig itt van. A Bloomberg szakértői szerint pont ezért még nem szabad eltemetni a kilépési tervezetét, akkor sem, hogyha most fennakad a parlamenten, ugyanis May esélyei jelentősen javulnának akkor, hogyha pár héttel március 29-e előtt bedobja újból.

Ebben az esetben a miniszterelnöknek pont a nagy rivális Labour nyújthatna segítő kezet, ugyanis az ellenzékben is egyre többen ismerik fel, hogy ugyan May tervére fújnak, nem igazán van saját alternatívájuk.

3. Újabb népszavazás

A megállapodásnak lőttek, a parlamentnek nincs alternatívája, így Theresa May végül belemegy abba, hogy újabb népszavazást tartsanak, ahol a saját tervezete, vagy a megegyezés nélküli kilépés lenne az opció. A szakértők szerint ezt a parlament nem támogatná, így kikényszerítenének egy harmadik opciót, mégpedig azt, hogy a britek tovább maradjanak az EU-tagjai. Itt akár az is előfordulhatna, hogy a keményvonalas Brexit-pártiak összeállnak a Labour-ral, és lényegében megbuktatják a jelenlegi kormányt.

4. Újabb választás

Ahhoz, hogy haladékot kapjanak a britek az Európai Uniótól, jó alternatíva lenne, hogyha két év alatt másodjára választást írnának ki az Egyesült Királyságban, itt több kimenetel is elképzelhető lenne. Egyrészt valami csoda folytán May kormánya is megmenekülhet, de akár az is előfordulhatna, hogy a maradáspárti toryk megszavazzák Jeremy Corbynt és a Labourt. Egy valami biztos, a választás kiírása eltolná a március 29-ei dátumot.

5. Nincs alku

Talán a legrosszabb alternatíva az lenne, hogyha a britek megállapodás nélkül lépnének ki az EU-ból, márpedig ennek minden esélye megvan. A parlament erősen ellenzi May tervét, és megvannak az eszközei arra, hogy megállítsa annak elfogadását.

(Bloomberg)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.