Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A közmunkások hiánya extrakiadásra kényszerítette a felcsúti önkormányzatot.

Felcsúton már annyira elfogytak a közmunkások, hogy amit eddig kézi erővel oldottak meg, azt a jövőben inkább gépesítik - legalábbis erre utal egy, a december 6-i testületi ülésre bekészített előterjesztés.

A Mészáros László polgármester által jegyzett dokumentum szerint egy kisebb méretű, több adapterrel felszerelhető, kisebb traktor beszerzését tűzték ki célul, amire már árajánlatokat is bekértek néhány kereskedőtől. Mészáros indoklása szerint Felcsúton már alig van nem foglalkoztatott, elérhető munkaerő, a komolyabb fizikai munkát is ellátni képes közmunkások pedig teljesen elfogytak.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási oldala megerősíti a közmunkások számának csökkenését Felcsúton. Bár a községben a korábbi években sem volt magas ez a létszám, idén októberrel bezárólag mindössze 8 közfoglalkoztatottja volt az önkormányzatnak. Egy éve, 2017-ben 12, előtte pedig 16 közmunkást foglalkoztattak.

A közmunkás-hiány tükrében úgy véli Mészáros, hogy a közterületek karbantartása, a füves területek, útpadkák nyírása, a téli sószórás és az esetleges hótolás olyan feladatok, melyet gépesítve hatékonyabban tudnak ellátni. Igaz, eddig is vettek igénybe ilyen munkagépeket, de az eddigi, szívességi segítség és külső vállalkozással, szerződéses alapon történő munkavégzés helyett inkább saját erővel, külső tényezőktől nem függve látnák el a jövőben ezeket a feladatokat.

Bár a beszerzésre kerülő gépet is kell valakinek működtetnie, de ezt a polgármester szerint az önkormányzat alkalmazásban álló karbantartókkal meg tudják oldani.

Így a jövőben a fűkaszálás nagymértékben, a sózás teljesen kiváltható lesz, hótolásra pedig nagyon ritkán van szükség, de a jövőben ezt is megoldhatják a géppel saját hatáskörben, egy csatlakoztatható adapter segítségével.

A gép beszerzésére három cégtől kértek ajánlatot:

  • a Penda Kft.-nek nincs olyan gépe, ami szükséges,
  • az Interat Zrt. egy új gépre 15,2 millió + áfa,
  • a VABA Ker. Kft. egy használt gépre 7,3 millió + áfa ajánlatot adott.

Mészáros javaslata szerint mivel a használt gép újszerű állapotban van, és minimális az üzemórája, a VA-BA Ker. Kft.-től kellene megvenni a traktort.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.