TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. december 6. 13:58

A közmunkások hiánya extrakiadásra kényszerítette a felcsúti önkormányzatot.

Felcsúton már annyira elfogytak a közmunkások, hogy amit eddig kézi erővel oldottak meg, azt a jövőben inkább gépesítik - legalábbis erre utal egy, a december 6-i testületi ülésre bekészített előterjesztés.

A Mészáros László polgármester által jegyzett dokumentum szerint egy kisebb méretű, több adapterrel felszerelhető, kisebb traktor beszerzését tűzték ki célul, amire már árajánlatokat is bekértek néhány kereskedőtől. Mészáros indoklása szerint Felcsúton már alig van nem foglalkoztatott, elérhető munkaerő, a komolyabb fizikai munkát is ellátni képes közmunkások pedig teljesen elfogytak.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási oldala megerősíti a közmunkások számának csökkenését Felcsúton. Bár a községben a korábbi években sem volt magas ez a létszám, idén októberrel bezárólag mindössze 8 közfoglalkoztatottja volt az önkormányzatnak. Egy éve, 2017-ben 12, előtte pedig 16 közmunkást foglalkoztattak.

A közmunkás-hiány tükrében úgy véli Mészáros, hogy a közterületek karbantartása, a füves területek, útpadkák nyírása, a téli sószórás és az esetleges hótolás olyan feladatok, melyet gépesítve hatékonyabban tudnak ellátni. Igaz, eddig is vettek igénybe ilyen munkagépeket, de az eddigi, szívességi segítség és külső vállalkozással, szerződéses alapon történő munkavégzés helyett inkább saját erővel, külső tényezőktől nem függve látnák el a jövőben ezeket a feladatokat.

Bár a beszerzésre kerülő gépet is kell valakinek működtetnie, de ezt a polgármester szerint az önkormányzat alkalmazásban álló karbantartókkal meg tudják oldani.

Így a jövőben a fűkaszálás nagymértékben, a sózás teljesen kiváltható lesz, hótolásra pedig nagyon ritkán van szükség, de a jövőben ezt is megoldhatják a géppel saját hatáskörben, egy csatlakoztatható adapter segítségével.

A gép beszerzésére három cégtől kértek ajánlatot:

  • a Penda Kft.-nek nincs olyan gépe, ami szükséges,
  • az Interat Zrt. egy új gépre 15,2 millió + áfa,
  • a VABA Ker. Kft. egy használt gépre 7,3 millió + áfa ajánlatot adott.

Mészáros javaslata szerint mivel a használt gép újszerű állapotban van, és minimális az üzemórája, a VA-BA Ker. Kft.-től kellene megvenni a traktort.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.