4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A várakozásokat, és a bázisidőszak számait is jócskán meghaladta az OTP Bank most közzétett harmadik negyedéves eredménye. A nyereség csak hajszállal maradt el a pénzintézet eddigi történelmi rekordjától.

Az OTP az idei harmadik negyedévben 131,6 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt ért el, ami 53 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak, és 25 százalékkal az idei második negyedév nyereségét - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett tájékoztatóból. A negyedéves eredmény jóval magasabb az elemzők által várt mintegy 105 milliárd forintnál.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült jelentés szerint az idei első kilenc hónapban a bankcsoport majdnem 310 milliárd forint adózott eredményt ért el, 29 százalékkal magasabbat, mint a tavalyi hasonló időszakban. A konszolidált kimutatás tartalmazza a moldovai és a montenegrói leánybankok mérlegét és kéthavi eredmény-hozzájárulásukat, illetve az újonnan akvirált szerb leánybank mérlegtételeit. A szlovén tranzakció pénzügyi zárása a negyedik negyedévben várható - írták.

Az összesítés alapján a harmadik negyedév 110,5 milliárd forintos konszolidált korrigált adózás utáni eredménye 2 százalékkal elmarad a történelmi csúcsot jelentő előző negyedévitől, de 19 százalékkal magasabb a 2018-as harmadik negyedévinél.

Az első három negyedévben az OTP-csoport  korrigált adózott eredménye 19 százalékos éves növekedéssel meghaladta a 313 milliárd forintot. Az új bolgár, albán, moldáviai és montenegrói bankok nélkül 294 milliárd forint volt a konszolidált eredmény, a növekedés így 14 százalék tavalyhoz képest.

A kilenchavi eredményen belül az OTP Core (a magyarországi üzletág) 145,7 milliárd forintos teljesítménye éves összevetésben 4 százalékos bővülést jelent. A külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása éves összevetésben 41 százalékról 47 százalékra bővült.

Csányi Sándornak van oka az örömre, remekelt az OTP
Csányi Sándornak van oka az örömre, remekelt az OTP

A bevételek tavalyhoz képest 18 százalékkal emelkedtek, idei összegük a harmadik negyedév végére meghaladta a 772,2 milliárd forintot. A bolgár, albán, moldáviai és montenegrói akvizíciós hatást kiszűrve a bevételnövekedés 12 százalékos. Az OTP elsősorban az erősödő üzleti aktivitással, kisebb mértékben pedig a leányvállalati devizákkal szembeni forintgyengüléssel magyarázza az emelkedést. A nettó kamatbevétel 15 százalékos éves bővüléssel 510,4 milliárd forintot ért el az első kilenc hónapban. A nettó díj- és jutalékeredmény ennél is jelentősebb mértékben, 20 százalékkal bővült 197 milliárd forintra. A növekedést az OTP az erősebb szezonális teljesítménynek és javuló üzleti aktivitásnak tulajdonítja.

A kilenchavi konszolidált működési költségek tavalyhoz képest 13 százalékkal nőttek. A bővülés ugyanakkor csak 6,5 százalék lett volna az újonnan bekerült bankok miatti költségnövekedés és a devizaárfolyam-változások hatásai nélkül. Közölték továbbá, hogy a kedvező bevételi dinamika és a mérséklődő költségnövekedés eredőjeként a kiadás/bevételi ráta negyedéves összevetésben 2,3 százalékponttal 49,8 százalékra javult, míg az eszközarányos költségmutató 3 százalék közelébe esett.

A konszolidált árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány növekedése a harmadik negyedévben tovább gyorsult, így az árfolyamszűrt állományok az év első kilenc hónapjában organikusan 830 milliárd forinttal, 10 százalékkal nőttek. Az öt új pénzügyileg lezárt akvizícióval együtt az árfolyamszűrt teljesítő állományok 2710 milliárd forinttal, 33 százalékkal nőttek.

Az árfolyamszűrt konszolidált betétállomány az előző negyedévhez képest 13 százalékkal, tavalyhoz képest 29 százalékkal, akvizíciók nélkül 6 és 12 százalékkal nőtt. A nettó hitel/betét mutató a harmadik negyedévben  1 százalékpontot emelkedve elérte a 76 százalékot. A bruttó likviditási tartalék 6,6 milliárd eurót tett ki a harmadik negyedév végén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!