2019. május 31. 15:10

Mivel a június elsejei adóváltozással adómentessé tették az állampapírokat a magánszemélyek számára, most friss sorozatokat bocsátanak ki. Kijött a végleges feltétele az infláció-követő kötvényeknek, melyek kamatozása csak látszólag változatlan, van benne egy csavar.

Az új inflációkövető államkötvények azok, amelyek leginkább konkurenciát jelentenek majd az új, MÁP Plusz névre keresztelt, öt éves, fix kamatú lakossági kötvényeknek. (Az utóbbiakról korábban Nemzeti Kötvény néven esett szó.) A június 1-je után kibocsátott új állampapírok kamata nemrég adómentessé vált egy törvénymódosítás szerint, a korábbi sorozatok értékesítését rendre lezárták a hónap végével.

Az új PMÁP-okat (Prémium Magyar Állampapír) június 3-tól várhatóan egy évig árulják. Az elődökhöz képest látszólag nem változik a kamatuk, azaz marad 4,2 százalék a három évesnél és 4,5 százalék az öt évesnél az első hónapokban. Ez azonban mindössze szeptember végéig érvényes, utána a legutóbbi naptári év átlagos inflációja plusz 1,4, illetve 1,7 százalékpont lesz.

De van egy csavar: a következő kamatmegállapítás nem jövőre, hanem már ősszel esedékes. Emiatt az idei, a tavalyinál valószínűleg magasabb infláció csak fél éves késéssel épül majd be a kamatozásba. Ez emelkedő infláció mellett kedvezőtlenebb, eső infláció mellett kedvezőbb a befektetőknek.

(További részletek a Privátbankár.hu cikkében.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.