2018. augusztus 1. 20:43
mfor.hu

A vártnak megfelelően változatlan maradt az amerikai alapkamat. A Fed által kiadott közlemény viszont utalt arra, hogy további kamatemelések jönnek.

Ma este tartott kamatdöntő ülést az amerikai jegybank, várakozásoknak megfelelően ezúttal nem volt kamatemelés. A Fed az idei évben már két alkalommal szigorított, legutóbb a júniusi ülésén a Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 1,75-2,00 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatsávot.

A piaci várakozás szerint a következő emelésre várhatóan szeptember 26-án kerülhet sor, és amennyiben a gazdasági illetve az inflációs folyamatok lehetővé teszik, idén a negyedik szigorítást is meg fogják lépni decemberben.

A legutóbbi ülésen frissítette a jegybank előrejelzéseit, az idei évi GDP növekedési prognózist 2,7 százalékról 2,8 százalékra emelték, jövőre 2,4 százalékos, míg 2020-ban 2 százalékos bővülést várnak. Ezeket az értékeket nem módosították, pedig a második negyedéves GDP növekedés nagyon erős, 4,1 százalékos volt.

A fent említett jegyzőkönyv szerint a jegybank által kiemelten figyelt, PCE magárindex az év végén elérheti a 2 százalékos célszintet, majd jövőre kissé meghaladhatja azt, 2,1 százalékos növekedést várnak.

Ami a közleményben meglepő volt, az a jövőre várható kamatemelésekre való utalás. A piacok ugyanis az idei két kamatemelésen túl 2019-ben már csak egy 25 bázispontos lépést vártak eddig. A jegybank szerint viszont az erőteljesen növekvő gazdaság és a felfele mozduló infláció akár további három kamatemelést is szükségessé tehet.

Érdekesség, hogy a dollár nem igazán változott csupán a na közben szerzett erősödését tartotta meg a kamatdöntést követően. Érdekes volt ugyanakkor, hogy a 10 éves amerikai hozamszintek ismét felfele mozdultak. Napközben a 3 százalékos szintet is átlépték, ami valahol azt sejteti, hogy a piacok komolyan számolnak a további kamatemelésekkel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.