5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A személyi kölcsönökről nagy általánosságban elmondható, hogy a különféle specifikus hiteltermékekhez viszonyítva kifejezetten sajátos követelményekkel rendelkeznek. Bár szinte mindenhasonló banki ügylethez szükséges, hogy legyen állandó keresetünk, illetve munkáltatói igazolást tudjunk felmutatni, azonban a szabad felhasználású személyi kölcsönöknél mondhatni erre épül minden. Ennek az oka leginkább az, hogy a bank számára nem egy ingatlan vagy értékes ingóság, hanem az jelenti a pénzvisszafizetési biztosítékot, hogy fix munkahelyünk és rendszeres jövedelmünk van.

Főként a jelenlegi járványhelyzetben azonban sokan nem tudják teljesíteni a bankok követelményeit, így egyre többen kíváncsiak arra, hogy felvehető-e például munkáltatói igazolás nélkül is egy személyi kölcsön? Bár milliókról ne is álmodjunk ilyen esetekben, azonban vannak olyan kiskapuk, melyek ezt a hitelformát helyettesíteni tudják, illetve a megfelelő kompromisszumok mellett lehetőséget adnak arra, hogy gyors anyagi segítséghez jussunk. Lássuk, hogy 2020-ban milyen alternatívák közül választhatunk ilyen helyzetben!

Miért kell munkáltatói igazolás a bankoknak?

A jelenleg hatályos magyar jogszabályok értelmében a pénzintézeteknek néhány kivételtől eltekintve mindig munkáltatói igazolást kell kérniük leendő ügyfeleiktől ahhoz, hogy személyi kölcsönt adhassanak ki. Az imént már említettük, hogy erre leginkább azért van szükségük a bankoknak, hogy ezzel biztosítsák a kiutalt pénzösszeg kamatos megtérülését. Ennél a hiteltípusnál ugyanis nincs fedezet – mint például a lakáshitel kapcsán a jelzálogjog –, és a törvényi szabályozás szerint nem is követelhetnek ilyesmit, tehát egyedül a munkáltató igazolása ad némi bizonyosságot arra vonatkozóan, hogy az adós ki tudja fizetni a törlesztőrészleteket.

Ezen felül a munkáltatói igazolás egyben azt is tartalmazza, hogy mennyi a jövedelmünk, ami rendkívül fontos mérőszám a hitelfeltételek tárgyalásakor. Ez határozza meg például azt, hogy mekkora összeget és milyen hosszú futamidőrekaphatunk. Sajnos hiába rendelkezzünk több ingatlannal, hiába vannak a birtokunkban értékes ingóságok, ha személyi kölcsönt akarunk, akkor ezeket a bank nem veheti figyelembe – egy lakáshitelnél már más a helyzet –, annak ellenére sem, hogy a 2008-as nagy gazdasági recesszió előtt még nem volt ennyire szigorú a rendszer.

Milyen lehetőségek és alternatívák léteznek?

A jogszabályi keretek között maradva természetesen több kiskapu is létezik, amivel lehetőségünk nyílik arra, hogy személyi kölcsönt igényelhessünk munkáltatói igazolás nélkül. Ezek a következők:

Nem hivatalos- vagy több forrásból származó jövedelem

Ha gondot okoz a munkáltatói igazolás kiállítása egy személyi kölcsön felvételéhez, akkor érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy a saját bankunktól igényeljük a hitelt, ahol a folyószámlánk is van. Ez azért lehet kiváló alternatíva, mert ilyenkor a pénzintézet számára gyakran elegendő például a 3-6 hónapos számlakivonatunk, melyeken láthatóvá válik egy rendszeres jövedelem, de hogy az pontosan honnan származik, nem feltétlenül lényeges minden esetben. Márpedig ez egy nagyon fontos kiskapu lehet ilyenkor!

Sokan vannak ugyanis, akik például segélyt kapnak, több félállásban dolgoznak, esetleg megbízási szerződéseik vannak, melyek hivatalos jövedelmek, együttesen pedig akár egy nagyon szép összeg is kijuthat belőlük havi szinten, csakhogy egyikhez sem lehet a bank szempontjából elfogadható munkáltatói igazolást kiállítani. Hasonló a helyzet akkor is, ha valaki tudatosan- vagy a tudta nélkül nincs bejelentve, de rendszeres havi juttatásban részesül.

A bankok számára ilyenkor gyakorlatilag nem lényeges, hogy honnan érkezik az a jövedelem, ha rendszeresen utalnak pénzt a számlánkra, akkor azt elfogadhatják nekünk igazolásként, hiszen a havikifizetések így is bizonyíthatók.

Gyorskölcsön

A gyorskölcsönt ugyan külön hiteltermékként emlegetik, mert nem érvényes rá minden szabályozás, ami a személyi kölcsönökre is, azonban végső soron ez is egy szabad felhasználású alternatíva, ami kiváló megoldás lehet abban az esetben, ha nem tudunk munkáltatói igazolást szerezni egy kis extra pénzösszeg felvételéhez. A gyorskölcsönök igényléséhez ugyanis néhány bank semmi mást nem kér, csak önmagunk igazolását és a bankszámlakivonatunkat, hiszen ahogyan nevében is benne van: gyorsan igényeljük a kölcsönt, így nincs idő ilyen dokumentumok beszerzésére.

Nyilván itt azért nem árt megjegyezni, hogy ennek ára is lesz! A gyorskölcsön esetén ugyanis nem tudunk majd több millió forintot felvenni, inkább csak százezrekben gondolkozhatunk, és azt a kis összeget is elképesztően magas kamatokkal igényelhetjük, ezáltal nem árt kétszer is meggondolni, hogy valóban olyan nagy szükségünk van-e arra a pénzre, hogy ilyesmit bevállaljunk hozzá.

Áruhitel

A munkáltatói igazolás kikerülése akkor lesz a legegyszerűbb, ha valamilyen műszaki cikkre, például egy televízióra vagy az új hűtőszekrényre szerettünk volna felvenni személyi kölcsönt. Bár ehhez a hiteltermékhez már csak nagyon gyenge szálakkal kapcsolódik az áruhitel, azonban ennél a népszerű megoldásnál a lehető legritkábban ellenőrzik majd, hogy van-e állandó munkahelyünk, nagyon gyakran – pláne online vásárláskor – pedig még bankszámlánk kivonatát sem kérik be, aminek az oka leginkább az, hogy nagy összegek felvételére ilyenkor nincs lehetőség.

Legalábbis igazolások és egyebek nélkül nincs! Egy 100-150 ezer forint értékű hűtőszekrény kapcsán például a legrosszabb esetben is elég egy számlakivonat, de biztosan találunk olyan áruházat vagy bankot, ahol ez sem fontos. Nyilván az áruhitel nem szabad felhasználású, csak egy adott termékre szól, azonban ha éppen arra kellett volna a személyi kölcsön, amit ezzel a hiteltermékkel tudunk fedezni, akkor kitűnő megoldásként tekinthetünk rá szorult helyzetekben is.
Forrás: Hitel és lízing portál
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!