2018. július 10. 16:14
mfor.hu

Az első napi csúfos kezdés után a második kereskedési napján már sokkal jobban zárt a kínai mobilgyártó óriás.

A kínai mobiltelefon-gyártó, a Xiaomi részvényei több mint 13 százalékkal emelkedtek kedden a második tőzsdei kereskedési napon.

A papírokat a múlt héten 17 Hong Kong-i dollárért lehetett megvásárolni, az első kereskedési nap reggelén azonban a 16-os szintig csúszott a papír. Onnan ugyan hétfőn némileg javított, ám a befektetőket bosszanthatta, hogy mínusszal indult a papír tőzsdei karrierje.

Kedden azonban sokkal jobban teljesített a részvény, hiszen egészen 19 dollárig ugrott fel. A növekedés mindenképpen örvendetes a világ negyedik legnagyobb okostelefon-gyártója számára. Ennek hátterében ugyanakkor nem az állt, hogy egy nap alatt megfordult a hangulat, hanem egy sokkal prózaibb ok. A tőzsdei árfolyam emelkedése azután következett be, hogy kiderült a vállalat a vártnál előbb már július 23-ától a Hang Seng Index tagja lesz.

Ez pedig két okból is fontos. Egyrészt azok a befektetők és alapok, amelyek az index követését tűzik ki célul kénytelenek Xiaomi papírokat vásárolni, pótlólagos keresletet támasztva a piacon.

Az indexkosárba kerülés másik fontos következménye, hogy ennek köszönhetően nem csak a Hong Kong-i befektetők vehetik a papírt, hanem lehetővé válik a szárazföldi kínaiak számára is a részvényvásárlás a Stock Connect programon keresztül.

Lei Jun, a Xiaomi alapítója a Hong Kong-i tőzsde nyitásán Lei Jun, a Xiaomi alapítója a Hong Kong-i tőzsde nyitásán


Árnyalja a képet ugyanakkor, hogy a szárazföldi Kínában a tőzsdei befektetés iránt visszafogottabb az emberek érdeklődése, amit jelez az is, hogy a legfontosabbnak tekintett mutató a Shanghai Composite Index két és fél éves mélypontra esett a múlt hét végén.

Könnyen lehet, hogy emiatt, illetve a kibontakozóban lévő globális kereskedelmi háború miatt a Xiaomi első tőzsdei hónapjai inkább hektikus hullámzást, mint egyértelmű trendet hoznának.


Jogi közlemény
A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlapján szereplő adatok, információk, elméleti és gyakorlati elemezések, kommentárok, előadások és egyéb írások (a továbbiakban együttesen: „Honlaptartalom”) tájékoztató céllal készülnek, azok befektetési ajánlást nem tartalmaznak, és így nem valósítanak meg a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi 138. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési elemzést vagy befektetési tanácsadást.