<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyaralóárak emelkedése az elmúlt egy évben évben lelassult - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb elemzéséből. Habár az árak valamelyest mérséklődtek, hatalmas eltérések mutatkoznak régiónként: akár 37 millió forint is lehet a különbség, attól függően, hogy az ország melyik felében található.

Még mindig emelkednek az árak
Az ingatlanárak növekedése természetesen a nyaralópiacot sem kerülte el: két év alatt átlagosan 61 ezer forinttal emelkedtek a kínálati árak ebben a kategóriában. 

Nyaralók átlag kínálati négyzetméteráraNyaralók átlag kínálati négyzetméterára


Összességében elmondható, hogy a meredek áremelkedés 2016-ban következett be, ami aztán 2017-ben kissé lelassulva, de folytatódott. 2018 első hónapjaiban már 276 ezer forintos négyzetméterárral kell számolni annak, aki hétvégi házat szeretne vásárolni, ez azonban a harmadik és a negyedik negyedévben –az előző évek tapasztalatai szerint- emelkedni fog majd, így a vásárlás most még olcsóbban megúszható.

Siófok a legdrágább
Természetesen a nyaralók ára térségenként nagyon markánsan eltér. Alapvetően a legdrágább a Balaton és a Velencei-tó környéke, de a toplistán megjelennek olyan települések is, melyek más szempontból kedvelt turisztikai célpontok, ilyen például a főváros vagy éppen Hajdúszoboszló, mely termálvizével vonzza a látogatókat.

„Egyszerre lódultak meg a beruházások és a befektetések a Balatonnál és tágabb környezetében, kb. egy tucat jelentős lakóparki építkezés zajlik a magyar tengernél. A befektetők várhatóan azokat a körzeteket keresik, ahol nagyobb a növekedési potenciál, mint a már most is drága Siófokon vagy Balatonfüreden” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. A szakember szerint Keszthely és Hévíz lehet az egyik ilyen célpont, ott még kevés az új építésű társasház vagy lakópark, viszont utóbbi „egész évben nyitva van”, tehát jól kiadhatók az ottani nyaralók is. Épp a közelmúltban adtak át egy ilyet Hévízen (Lotus Residence), a városban egy sor fejlesztés zajlik és továbbiakat terveznek, ezen kívül bővítik az önkormányzat tulajdonában lévő repülőtér szolgáltatásait is.
 


A legdrágább a Siófoki térség, ahol több mint 40 millió forintos átlagárral kell kalkulálnia a vásárlóknak. Ezt követi Balatonföldvár és Balatonfüred környéke 37 milliós, illetve közel 34 millió forintos átlagárral. Közel 20 milliós átlagárral találkozhatunk Budapesten, míg a Velencei-tó környékén már valamivel alacsonyabb összeget, 15 millió forintot kell átlagosan vásárlásra szánni.

3,5 millió forintért már lehet nyaralót venni
Akár 37 millió forint is lehet a különbség a legolcsóbb és a legdrágább térségek között. Mindössze 3,5 millió forintért vásárolhatunk hétvégi házat Miskolc környékén, ha 5 millió forint alatt szeretnénk maradni, akkor szóba jöhetnek még a Monori, a Kunszentmiklósi és a Szarvasi kistérség települései.

A 15 legolcsóbb térség toplistájának közepén helyezkedik el Tata és Tatabánya 5,5 milliós átlagárra, ezeket követi a Zalaegerszegi, a Celldömölki és a Siklósi kistérség.Túlvagyunk a „nehezén”?
Az átlagos kínálati árak változása régiókra lebontva azt mutatja, hogy 2016/2017 között történt az igazi árrobbanás, a Balaton környékén 11 százalékkal, a Velencei-tónál pedig 13 százalékkal növekedtek az árak, míg 2017/2018 között előbbi esetben 4,5 százalékos, utóbbiban pedig 7,4 százalékos volt az emelkedés.

A Balaton körüli települések esetén érdekes mozgásokra lehetünk figyelmesek. Ilyen például, hogy az utóbbi 1 évben Balatonfüreden majdnem 6 százalékkal csökkentek az árak, melynek hátterében feltehetően a vizes vb hatásának lecsengése állhat.
Ezzel szemben, Balatonalmádiban fordított trend figyelhető meg: 2016/2017-ben visszaestek a kínálati négyzetméterárak, csak tavaly kezdtek újra visszakapaszkodni a 2016-os szintre, bár még nem érték el azt. Ugyanez figyelhető meg Keszthely esetében is, ahol a 10,5 százalékos áresést a tavalyi évben 34 százalékos áremelkedés követte.Több mint 40 százalékkal drágább a nyaraló, ha új
Az ingatlan állapota értelemszerűen az árra nagy hatással bír. Egy közepes állapotú nyaralót átlagosan 232 ezer forintos négyzetméteráron lehet megvásárolni, ami 9 százalékkal olcsóbb az átlagnál. A felújított ingatlanok 5-6 százalékkal, az újszerűek 15 százalékkal, az új építésűek pedig akár 42 százalékkal is többe kerülhetnek az átlagárhoz viszonyítva.Az új projektek a turisztikai szempontból kiemelt régiókat is utolérték. Nemrég közölt statisztikák szerint a Balaton környékén például többszörösére nőtt a kiadott építési engedélyek száma, mely bizony, az árakra is nagy hatást gyakorol.


Nem mindegy az alapanyag sem

Az átlagárnál 27 százalékkal olcsóbban, 193 ezer forintos négyzetméteráron lehet fa alapanyagból épült nyaralót vásárolni. Hasonlóan kedvezőbb áron juthatunk könnyűszerkezetes ingatlanhoz az átlagnál 8 százalékkal alacsonyabb áron. 


Ehhez képest a tégla már más képet fest, ebben az esetben ugyanis csaknem 6 százalékkal többet kell fizetni átlagosan a nyaralókért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.