2p

A Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Vida József befolyása alatt álló Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. közel 362 millió forintos adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti (ebitda) profitja háromszor nagyobb, mint 2017-ben.

A cég 2017 februárjában alakult, az üzletszerűen működő bizalmi vagyonkezelőktől a Polgári Törvénykönyv által minimálisan előírt 70 millió forintos jegyzett tőkével. Három alapítója: Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Gál Miklós, a 3A Takarék Takarékszövetkezet elnöke és a tavaly szeptembertől már csak Gál kisebbségi tulajdonában lévő Arthur Bergmann Jogi, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. Akkor szerezte meg ugyanis a szavazati jogok több mint a felét e cégben a Bicskei Lovasudvar Kft., amelynek tulajdonosa az Arthur Bergmann Informatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ennek pedig az Abraham Goldmann – vagyis a körbetulajdonlás tipikus esetével állunk szemben.

Ugyanakkor érdekes, hogy a TV2-csoport megvásárlásáról kizárólag az MTI-nek elküldött közleményében az Abraham Goldmann tulajdonosként csak Vidát nevezte meg. Noha a nyilvánosan, mindenki által elérhető hivatalos cégdokumentumokból egyelőre nem derült ki, hogy kivásárolta volna tulajdonostársait, igaz, ettől még ez megtörténhetett, aminek csak később lehet nyoma.

Mindenesetre az Abraham Goldmann most közzétett 2018-as beszámolójából kiderül, hogy eszközein belül a tartósan befektetettek aránya 2017-ről 2018-ra nőtt, 31,46 százalékra, miközben a forgóeszközöké 68,49 százalékra csökkent. Jócskán megemelkedett a saját tőke aránya a cég forrásai között, az 2018 végén megközelítette a 80 százalékot, miközben egy évvel korábban még az ötven százalékot sem érte el. Saját forrásból 3,7 millió forint értékű forgóeszközt finanszírozott az Abraham Goldmann BV.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!