2019. június 3. 12:17
mfor.hu

A Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Vida József befolyása alatt álló Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. közel 362 millió forintos adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti (ebitda) profitja háromszor nagyobb, mint 2017-ben.

A cég 2017 februárjában alakult, az üzletszerűen működő bizalmi vagyonkezelőktől a Polgári Törvénykönyv által minimálisan előírt 70 millió forintos jegyzett tőkével. Három alapítója: Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Gál Miklós, a 3A Takarék Takarékszövetkezet elnöke és a tavaly szeptembertől már csak Gál kisebbségi tulajdonában lévő Arthur Bergmann Jogi, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. Akkor szerezte meg ugyanis a szavazati jogok több mint a felét e cégben a Bicskei Lovasudvar Kft., amelynek tulajdonosa az Arthur Bergmann Informatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ennek pedig az Abraham Goldmann – vagyis a körbetulajdonlás tipikus esetével állunk szemben.

Ugyanakkor érdekes, hogy a TV2-csoport megvásárlásáról kizárólag az MTI-nek elküldött közleményében az Abraham Goldmann tulajdonosként csak Vidát nevezte meg. Noha a nyilvánosan, mindenki által elérhető hivatalos cégdokumentumokból egyelőre nem derült ki, hogy kivásárolta volna tulajdonostársait, igaz, ettől még ez megtörténhetett, aminek csak később lehet nyoma.

Mindenesetre az Abraham Goldmann most közzétett 2018-as beszámolójából kiderül, hogy eszközein belül a tartósan befektetettek aránya 2017-ről 2018-ra nőtt, 31,46 százalékra, miközben a forgóeszközöké 68,49 százalékra csökkent. Jócskán megemelkedett a saját tőke aránya a cég forrásai között, az 2018 végén megközelítette a 80 százalékot, miközben egy évvel korábban még az ötven százalékot sem érte el. Saját forrásból 3,7 millió forint értékű forgóeszközt finanszírozott az Abraham Goldmann BV.