Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Kiemelkedő, a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 2,14 milliárd forintos nyereséget ért el 2019-ben a Takarék Jelzálogbank Nyrt. A tavaly ősz óta teljesen letisztult portfolióval működő, jelzáloghitelek refinanszírozásával foglalkozó tőzsdei társaság volt az év legaktívabb szereplője a jelzáloglevél-piacon. A pénzintézet idén a világjárványra tekintettel mérsékelt bővülésre, de továbbra is pozitív eredményre számít, és további hatékonyságjavító lépéseket tervez.

A Takarék Jelzálogbank a Takarék Csoport szakosított pénzintézeteként tíz hazai kereskedelmi bank jelzáloghitelezéséhez biztosít hosszú távú tőkepiaci forrásokat refinanszírozási hitelein keresztül. Üzleti állományai 2019-ben – a refinanszírozási piac bővülésével párhuzamosan – jelentősen, 28,2 százalékkal nőttek, az év végére elérték a 217 milliárd forintot. Összhangban a pénzintézet hosszútávú stratégiájával, a saját ügyfél-hitelállomány – szinte kizárólag lakossági jelzáloghitel, amelynek kezelését a Takarékbank végzi – az év végére 11,2 milliárd forinttal 58,8 milliárd forintra csökkent, a refinanszírozó hitelállomány viszont 47,7 milliárd forinttal nőtt.

A Takarék Jelzálogbank 2017-ben megkezdett átalakítása a Takarék Csoport megújulásának része. Ennek keretében a jelzálogbank 2018-ban befejezte a közvetlen ügyfélhitelezést, tavaly ősszel pedig a tulajdonában lévő Takarék Kereskedelmi Bankot értékesítette a Takarék Csoport központi bankjának, hogy kizárólag jelzálogbanki feladataira fókuszáljon. Az átalakítás részeként hatékonyságnövelő intézkedéseket hozott, a működési költsége tavaly 657 millió forinttal csökkent, a teljes munkaidőre számított munkavállalói létszám 14 fő volt.

A Takarék Jelzálogbank a hazai tőkepiac egyik legaktívabb szereplője, 2019-ben havonta jelent meg nyilvános tőzsdei jelzáloglevél-kibocsátással. A forgalomba hozott jelzálogleveleinek összvolumene majdnem 20 százalékkal, 266,7 milliárd forintra nőtt. A bank jelzáloglevél-piaci részesedése a 2018 év végi 18,3 százalékról 2019 végére 21 százalék közelébe emelkedett. A pénzintézet bocsátotta ki tavaly a legtöbb jelzáloglevelet: a 160,9 milliárd forintos állományból 37 százalék, 59,7 milliárd forint volt a Takarék Jelzálogbank részesedése. Kiemelkedő teljesítményét a Budapesti Értéktőzsde „Az év jelzáloglevél kibocsátója díj” odaítélésével ismerte el.

„A Takarék Csoport azon kevés hazai pénzintézetek egyike, amely saját jelzálogbankkal rendelkezik. A legaktívabb kibocsátóként és a legtöbb pénzintézetet kiszolgáló jelzálogbankként a hazai jelzálog-hitelezési piac egyik legfontosabb szereplőjévé váltunk, ami üzleti stratégiánk fontos eleme” – mondta Vida József, a Takarék Jelzálogbank elnöke. „A jelenlegi helyzetben a hosszútávú, stabil pénzügyi forrást biztosító jelzáloglevélre az eddiginél is nagyobb szüksége van a kereskedelmi bankoknak, a jelzáloglevelek hasonló stabilizáló szerepet játszhatnak, mint az előző pénzügyi válság idején.”

A világjárvány miatt befagyott jelzáloglevél-piac visszaveti a kibocsátási aktivitást 2020-ban, de a Takarék Jelzálogbank a piac újjáépülése után tervezi a rendszeres és transzparens kibocsátás folytatását. A válsághelyzet miatti bizonytalanságra tekintettel a várható üzleti növekedésre még nem ad útmutatást a bank, ugyanakkor hosszú távon továbbra is stabil üzletmenetre számít.

„A Takarék Jelzálogbanknak a tőzsdei jelenlét miatt is fontos a stabil működési pálya fenntartása, melyet hosszú távon meghatároz az innováció és hatékonyság iránti elkötelezettségünk. Bízunk benne, hogy a világméretű járvány elmúltával gyorsan fellendül a magyar gazdaság. A jelzálogbanki működés a szigorú jogszabályi keretek miatt kockázati szempontból jól védett. A jelzáloglevelek mögött többszörös biztosíték áll, nem véletlen, hogy az állampapír után nemzetközi szinten a jelzáloglevél számít az egyik legbiztosabb értékpapírnak. Az MNB várható jelzáloglevél-vásárlási programja pedig segíteni fogja a járvány hatására romló piaci környezet stabilizálását, így a mi kibocsátásainkat is” – mondta Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója. „A világjárvány miatt az eredetileg tervezettnél mérsékeltebb bővülésre, de továbbra is pozitív eredményre számítunk, és közben, az élesedő versenyben, komoly erőforrásokat mozgósítunk a még hatékonyabb működésre.”

Mivel a tásaság közgyűlését a veszélyhelyzet idejére hozott kormánydöntés értelmében nem lehetett megtartani, a társaság tavalyi évről szóló üzleti jelentéseit és pénzügyi kimutatásait, a rendelettel összhangban, az igazgatóság fogadta el április 24-én.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.