<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Ez a kérdés annak kapcsán, hogy az elmúlt huszonnégy órában a legismertebb kriptoeszköz árfolyama már a 11 ezer dollárt is megközelítette. Ez csaknem másfél éve, 2018 januárja óta nem látott magas szint.

Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a tavaly decemberben 3300 dollár alatt is megfordult legismertebb kriptovaluta árfolyama félig ledolgozta a 2017. decemberi 20 ezer dollárt közelítő történelmi rekordját.

Komolyan fejlesztik a Bitcoin tárolását, letéti őrzésétKomolyan fejlesztik a Bitcoin tárolását, letéti őrzését

A Bitcoin hálózata az utóbbi időben sokat fejlődött, optimalizálódott – kezdett az Mfor.hu érdeklődésére a mostani kiugró árfolyamemelkedés magyarázatába a kriptoeszközökbe fektető Cointresor Zrt. elnöke, Juhász Gergely.  A tranzakciónkénti díjak a 2017-2018 fordulóján tapasztalt elviselhetetlenül magas, 50 dollárról óriásit zuhantak, átlagosan másfél dollár környéki szintekre estek.

Az is kedvező, hogy egy átutalás 10 percen belül átér. A napi szinten aktív számlaszámok (angolul: addressek) száma pedig meghaladta az 1 milliót. Persze Juhász Gergely szerint ebből nehéz megállapítani, hogy mi a tényleges vásárláshoz köthető és mi az, ami csak a spekulációhoz kötődő átutalás. Mindenesetre érezhetően nőtt a bizalom a Bitcoin hálózatával szemben, ezért e kriptoeszközre a hívők egyre inkább digitális aranyként kezdenek tekinteni.

A legnagyobb  lökést mégis talán az adta a Cointresor elnöke szerint az  árfolyam emelkedésének, hogy nagy pénzügyi szereplők komoly fejlesztéseket hajtottak végre a Bitcoin tárolásának, letéti őrzésének piacán. Ezek közül is kiemelhető a legnagyobb határidős tőzsde, az ICE bejelentése, miszerint hamarosan „fizikai” szállítású Bitcoin kontraktust fog bevezetni, méghozzá egy újonnan alapított, digitális eszközök kereskedelmére alapított tőzsdén.

A világ egyik legnagyobb alapkezelője a Fidelity pedig kifejezetten Bitcoin, valamint más kriptodevizák és digitális pénzügyi eszközök letétkezelésére szakosodott platformmal állt elő, ami szintén a szektor iránti bizalom erősítéseként értékelhető.

Az igazi nagyágyú azonban – ahogy arról a Privátbankár.hu is beszámolt – a Facebook által kibocsátott új kriptopénz, a Libra coin bejelentése, amely egy devizakosár-alapú kriptodeviza. Ez Juhász Gergely szerint fejtörést okozhat a bankoknak, amennyiben azt tömegek kezdik el fizetésre használni. Ám a piac egyelőre nem a Bitcoin konkurenciájának tekinti, hanem inkább a kriptodevizák piacát is segítő, azt egyre inkább a mainstreamhez közelítő történésnek. Sőt néhányan úgy vélik, hogy előkészíti a Bitcoin tömeges elfogadottságát, azaz akarva-akaratlanul a Bitcoin trójai falova lehet – jegyezte meg a Cointresor elnöke.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.