2018. március 24. 15:40
mfor.hu

Míg az amerikai elnök tavaly rendszeresen győzelmi jelentéseket twittelt, addig az elmúlt hónapban egyetlen üzenete sem szólt már a részvénypiacról.

Donald Trump elnöki időszaka finoman szólva sem volt diadalmente. Számos tervezett intézkedése húzódik, vagy a megvalósítás során hasalt el. Volt azonban egy terület, amire az elnök folyamatosan hivatkozhatott. A szárnyaló tőzsdeindexek olyan aduászt jelentettek, amelyeket bármikor a kritikusok orra alá dörgölhetett, igazolva az adminisztráció gazdasági sikereit.

Februárban azonban megtört a lendület, paradox módon éppen egy viszonylag jó gazdasági adatra reagáltak váratlanul a piacok. Akkor attól tartottak, hogy az erős munkaerőpiaci adatok bérinflációval és agresszívebb kamatemeléssel járnak, amelyek viszont nem kedveznek a tőkepiacoknak. Akkor Trump még értetlenségének adott hangot a Twitteren, azt kérdezve mi történt a piacokkal, hiszen régen a jó hírekre pozitív piaci reakciók jöttek.

A február elejei nagy esést követően ugyan a Wall Street indexei talpra álltak, és megközelítették a korábbi rekordokat, sőt a technológiai részvények mutatója, a Nasdaq Composit történelmi csúcsra jutott március elején. A lendület azonban ismét megtört az elnök által kirobbantott kereskedelmi háború miatt, amit az utóbbi napokban tetézett a Facebook botrány miatti bizonytalanság.

Miközben az elnök korábban állandóan értekezett a részvénypiacokról, ez a téma teljesen lekerült mostanában a napirendről, a Twitteren egyáltalán nem foglalkozik ezzel. Jamie McGeever, a Reuters munkatársa utánanézett, és adatai szerint október 1. és január 26. között 40 alkalommal írt Trump a tőzsdéről, míg azóta csupán egyszer a fent jelzett februári esetben.

Három napon belül közel 1500 pont mínusz a Dow-ban Három napon belül közel 1500 pont mínusz a Dow-ban


Amikor pénteken megkérdezték az amerikai elnököt, mit gondol, milyen hatással vannak az által bevezetett büntetővámok a tőzsdére, akkor egy féligazsággal válaszolt. Arról beszélt ugyanis, hogy a győzelme óta a piacok emelkednek, és hogy Kínával szemben mindenképpen lépnie kell Amerikának. Noha a konkrét kérdésre nem válaszolt, abból a szempontból Donald Trump igazat mondott, hogy 2016 novembere óta még mindig 20 százalékos pluszban van az S&P 500-as mutató. Arról viszont nem szólt, hogy az elemzők szerint a kereskedelmi háborútól való félelem jelentős szerepet játszott abban, hogy az erős januári teljesítményét az utóbbi napokban elvesztette ez a mutató. A tavalyév végi szinthez képest már veszteséget mutat az S&P 500-as.