<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.

Hétfőtől az eddigi három és öt éves PEMÁP-okat, azaz Prémium Euró Magyar Állampapírokat két másik kötvény váltja fel a kínálatban – derül ki a hivatalos közleményekből. (Amiket P€MÁP-nak is nevez a kibocsátó.) Ennek alighanem semmi rendkívüli oka nincs, ugyanis eredetileg is június 4-ig tervezték a két régebbi papír forgalmazását, és már kerek egy éve szerepelnek a palettán. Mégis változtattak a kondícióikon, ami hosszabb távon némileg kedvezőtlen a befektetők számára.

Aki három évre takarékoskodna euróban, annak évi negyed százalékos kamatról le kell mondania. Megfontolandó azonban neki is az öt éves papír vásárlása, két év után már jobban megéri. 

A két kötvény eléggé nagy késéssel követi a pénzromlást. A júniustól novemberig terjedő időszakban a 2021. februári, a novembertől kezdődő újabb féléves kamatperiódusban pedig majd az augusztusi inflációs adat lesz a mérvadó.

Két éves lett a szuperkötvény

A napokban múlt két éve, hogy a MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz) “szuperkötvényt” árulni kezdték. A jegyzési eredményei mostanában jóval szerényebbek, mint az első hónapokban vagy az első évben voltak, legalábbis az áprilisi adatok szerint.

Nemrég nagy változás történt, az MNB bejelentette, hogy júniusban várhatóan kamatot fog emelni. Ennek elsődleges hatása a forint erősítése, a másodlagos pedig az infláció csökkenése lehet. Így az eddig leggyakrabban használt narratíva, amely szerint a “forint sok éve gyengülő trendben van és várhatóan ez így is marad”, most már kevésbé erős, mint eddig.

Ha a forint erősebb lesz, akkor az infláció is szelídülhet kissé. Így jelenleg kevesebb érv szól a forintos és eurós infláció-követő papírok mellett, mint a közelmúltban.

A tejles cikk a Privátbankár oldalán olvasható. 

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.