2020. február 22. 13:10

Ismét csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma Kínában. Jó hír az is, hogy napok óta többen épülnek fel a betegségből, mint ahányan megbetegszenek. Dél-Koreában viszont hirtelen súlyosbodni kezdett a helyzet: néhány nap alatt több százan fertőződtek meg – többségük valószínűleg egy szekta szertartásain kapta el a vírust.

Egy nappal a pénteken jelentett emelkedés után ismét csökkent a napi új fertőzöttek száma a koronavírussal összefüggésben Kínában.

20 ezren már meggyógyultak 

Péntek éjfélig 397 új beteget diagnosztizáltak, többségüket - 366-ot - a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupejben (ennek a tartománynak a központja Vuhan).  

(MTI/EPA/Rolex Dela Pena) (MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

Testhőmérséklet ellenőrzés a koronavírus terjedése elleni óvintézkedésként

Az összes fertőzött száma 76 288-ra emelkedett, adta hírül az MTI. Újabb 109 halálozással a járvány immár 2345 életet követelt.

Pozitív hír ugyanakkor, hogy a hivatalos közlések szerint 2393 újabb páciens gyógyult meg péntek éjfélig, amivel a felépült betegek száma 20 ezer fölé emelkedett.

Ezzel az egy napon belül jelentett gyógyultak száma immár negyedik egymást követő napon haladta meg az új fertőzöttekét.

Vészhelyzet Dél-Koreában  

Radikálisan romlott ugyanakkor a helyzet a szomszédos Dél-Koreában, ahol néhány nap alatt több mint száz új fertőzöttet diagnosztizáltak: péntekre a betegek száma 200 fölé nőtt.   

A fertőzés központja az ország délkeleti részén fekvő 2,5 milliós város, Daegu, ahol egy ember már életét is vesztette a vírus következtében. A települést a dél-koreai kormány „különirányítású zónának” nyilvánította.

Egy hónappal a vírus kitörése után most már vészhelyzetben vagyunk.

-jelentette ki Chung Se-kyun. A dél-koreai miniszterelnök szerint eddig az volt a cél, hogy ne engedjék be a fertőzést az országba, most viszont már az a feladat, hogy megakadályozzák annak terjedését országon belül.

Daegu polgármestere egyúttal arra szólította fel a lakosokat, hogy maradjanak otthon, ha pedig mégis ki kell menniük az utcára, akkor mindenképp hordjanak védőmaszkot.

A szektatag, aki nem engedte megvizsgálni magát      

Az új fertőzöttek nagy része egy Dél-Koreában alapított szekta, a Shincheonji Church of Jesus tagjai közül kerül ki.

A helyi hatóságok szerint a legtöbb embert egy 61 éves hívő fertőzte meg, aki megtagadta, hogy megvizsgálják, és továbbra is járt az összejövetelekre, amelyeken mintegy ezer ember vett részt.

A Spiegel szerint a szekta alapítója és vezére, Lee Man-hee az „Ördög művének” nevezte a vírust, amely szerinte próbára teszi a hitet.

Dél-Koreában eddig ketten haltak bele a betegségbe: egy 63 éves férfi és egy 50 év körüli nő.   

Hazahozzák az uniós polgárokat

Franciaország eközben egy újabb repülőgéppel 28 francia és 36 egyéb uniós állampolgárt hozott el a vírus kínai gócpontjából, Vuhanból. Egyikük sem fertőzött.

A járvány kezdete óta a harmadik ilyen francia repülőgép pénteken érkezett meg a párizsi Roissy repülőtérre.

Franciaországban továbbra sincs új fertőzött. 12 beteg közül négyen vannak még kórházban, de egyikük állapota sem súlyos. Heten meggyógyultak, egy nyolcvanéves kínai turista viszont életét vesztette.