4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több vidéki település mellett a fővárosban is van egy nagyobb hotelje, de egyelőre nem nyitja ki.

Nem sikerült bemenni március 3-án, csütörtökön délután a IX. kerületben, az Üllői úton lévő Millennium hotelbe, ami a HunguestHotels lánc tagja. Ez a hálózat a Mészáros Lőrinc által birtokolt OPUS Global Zrt. kezében van.

Kívülről is könnyen megállapítható, hogy a háromcsillagos szálloda üresen áll, így alkalmas lenne az egyre több, Budapestre érkező ukrajnai menekült átmeneti elszállásolására. A 116 normál szobát és további 6 nagyobb lakrészt kínáló hotelben rendelkezésre áll egy 400 négyzetméteres konferenciaterem is, ott is elhelyezhetnének több tucat menekültet. Érdekes, hogy még mindig lehet szobát foglalni egyes márciusi időpontokra a booking.com-on, de például március 5-8. között "teltházat" jelzett a foglalási oldal.

Oldalról benéztünk a hátsó udvarra is, hátha valamiféle felújítási munkáknak vagy arra való készülődésnek a nyomait találjuk, de semmi ilyet nem találtunk. Természetesen ott is csengettünk, de nem nyitottak ajtót, s a függönyök mind behúzva, még a személyzet sem mozgolódott. (Pár napja Mészáros Lőrinc közvetve azt jelezte, hogy majd akkor nyitja ki hoteljeit erre a célra, ha erre kérés érkezik.)

Később megnéztünk egy másik Üllői úti szállodát, az négy csillagos. A Verdi Grand Hotel a Klinikák metrómegállóval szemben várja a vendégeket, de a recepción nem adtak semmiféle felvilágosítást, a vezetőket "nem tudta elérni" az éppen szolgálatban lévő munkatárs. Így hiába kérdeztük, hogy a hotel szándékozik-e bármiféle segítséget nyújtani, még arra sem kaptunk választ, hogy vannak-e ukrán vagy orosz állampolgárok a vendégek között. 

Hasonló kísérletet tettünk a Deák téri ötcsillagos Ritz Carltonban, ott is szolgálatkész volt a recepciós, de "a felsővezetés egész nap meetingen van" - jött a válasz. A lobbyban azonban két középkorú szőke hölgy orosz nyelvű beszélgetésére és ideges, telefonálására lettünk figyelmesek. Odaléptünk, kiderült, hogy Ukrajnából jöttek és csak rövid ideg maradnak itt, mennek tovább Nyugat-Európába. Sajnos a kamerát látva nem akarták vállalni arcukat. Elmondták viszont, hogy rengeteg családtagot hagytak maguk mögött, akiket arról győzködtek, hogy azonnal jöjjenek utánuk. 

Az Egységben Magyaroszágért ellenzéki tömörülés képviselői pénteken délután - két órával a fenti videónk megjelenése után - sajtótájékoztatót tartottak a Millennium hotel előtt. Ezen felszólították Mészáros Lőrincet, hogy a tulajdonában lévő szállodákat, köztük ezt a budapestit és a magyar-ukrán határhoz közeli nyíregyházit nyissa meg a menekültek előtt, Orbán Viktort pedig arra, hogy a "saját zsebéből" adakozzon a menekültek javára.  

Cikkünk megjelenése után a HunguestHotels az alábbi közleményt küldte lapunknak:

„A Millennium Hotel Budapest nem Mészáros Lőrinc tulajdona. A Hunguest Hotels szállodalánc tagjaként az OPUS GLOBAL Nyrt. a tulajdonos, amelynek Mészáros Lőrinc Úr az egyik – de nem az egyetlen – részvényese. Mindazonáltal a szállodalánc természetesen kész haladéktalanul segíteni az ukrajnai háborús helyzettel összefüggésben, és folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes kormányzati szervekkel, valamint két nagy humanitárius szervezettel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és a Magyar Vöröskereszttel. Közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után biztosítottuk őket arról, hogy felkészítettük a menekültek előtti megnyitásra a 250 fő befogadására alkalmas Hotel Millennium Budapest szállodánkat. Amint a segélyszervezetek szálláshelykapacitása megtelik, stratégiai partnerként a Hunguest Hotels természetesen kész azonnal ideiglenes szálláshelyet biztosítani a háború elől menekülőknek.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!