2018. szeptember 13. 14:49
mfor.hu

Nem változtatott az alapkamaton az Európai Központi Bank, és a korábbi közleményükben foglaltakat ismételték meg.

A kormányzótanács a piaci várakozásokkal összhangban változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

Az EKB közleménye szerint a kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai legalább 2019 nyaráig jelenlegi szintjükön maradnak, mindenesetre addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson, foglalta össze a kommentárt az MTI.

Azt is leszögezték, hogy 30 milliárd eurós havi ütemben folytatja a nettó eszközvásárlást az eszközvásárlási program (APP) keretében. A kormányzótanács 2018 szeptembere után a nettó eszközvásárlás havi ütemét 2018. december végéig 15 milliárd euróra csökkenti, és arra számít, hogy annak függvényében, hogy a beérkező adatok megerősítik a testület középtávú inflációs várakozását, a nettó eszközvásárlás ezután megszűnik.
A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést a nettó eszközvásárlás befejezése után hosszabb időszakon keresztül, illetve ameddig szükséges, újra befekteti annak érdekében, hogy megmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

A piacok Mario Draghi sajtótájékoztatójából próbálta kitalálni, hogy a korábban kommunikáltakhoz képest készül-e bármire a jegybank. Az EKB elnöke azonban szokásához szerint ismét virágnyelven beszélt, így nagy valószínűséggel, hogy a jövőre lejáró mandátuma alatt már különösen meglepőt nem fognak húzni. Figyelmeztető lehet, hogy az EKB előrejelzésében minimálisan visszavett a növekedési kilátásokból. Az idei évre ugyanis az eurózónában 2 százalékot várnak a korábbi 2,1 helyett, míg jövőre 1,8 százalékos bővülést 1,9 százalékkal szemben. Az infláció kapcsán ugyanakkor nem módosult az EKB prognózisa, továbbra is 1,7 százalékos az előrejelzés mértéke.