<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szezonális lett a koronavírus, így biztosan több megbetegedés lesz a télen - mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos. Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett idén az influenzajárvány is a megszokottnál jóval komolyabb lehet.

"A koronavírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint - és én is így vélem - ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni" - mondta az InfoRádióban Müller Cecília.

Az Egyesült Államokban rendkívül agresszívan terjedő új omikronvariánsok miatt Müller Cecília, országos tisztifőorvos nem annyira aggódik. Fotó: Depositphotos
Az Egyesült Államokban rendkívül agresszívan terjedő új omikronvariánsok miatt Müller Cecília, országos tisztifőorvos nem annyira aggódik. Fotó: Depositphotos

Az országos tisztifőorvos arra számít, hogy télen több megbetegedés lesz, és látszik is, hogy amikor a gyerekek elkezdtek iskolába, óvodába járni, egyértelműen egy felfelé ívelő folyamat kezdődött, tehát magasabb fertőzésszámnak nézünk elébe úgy az őszi-téli légúti vírusok, mint a koronavírus tekintetében.

"A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok lettek érintettek, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány. Nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is."

Müller Cecília elmondta: mivel mindenkinek más az oltottsági státusza Magyarországon, ezért nem kampányszerű oltásokat szerveznek, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét a jól ismert oltópontokon és a háziorvosoknál egyaránt.

Most regisztráció nélkül és azzal is fel lehet venni az oltást. Utóbbi egyszerűbb, emlékeztetett a szakember, hiszen gyorsabb az egész oltási folyamat, péntekenként azonban továbbra is regisztráció nélkül is kérhető oltás.

Az Egyesült Államokban rendkívül agresszívan terjedő új omikronvariánsok miatt az országos tisztifőorvos nem annyira aggódik. "A sajtóhírekkel ellentétben ezek a variánsok - a BQ1, illetve a B275-ös és még említhetnék néhányat -

egyenlőre nem aggodalomra okot adó variánsok a WHO szerint,

de persze a szervezet óvatosságra int és járványügyi, virológiai szempontból is figyelemmel kíséri."

Háziorvosok, gyermekháziorvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília elmondta: az influenza elleni védőoltásnak abszolút ellenjavallata nincs, bár egyedi ellenjavallat lehet. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy

az elmúlt évben nagyobb változás volt az egyik influenzavírusban.

"Az influenzavírus is egy variábilis vírus, és az elmúlt évhez képest mindkét A-komponens megváltozott, vagyis ismét védtelenek vagyunk vele szemben. Tehát feltétlenül ajánlom az oltást azoknak, akiknél az egészségi állapotuk folytán az esetleges influenza megbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna. A 60 éven felülieknek egészségi állapottól függetlenül javaslom, hogy vegyék fel a védőoltást, de a krónikus betegségben szenvedőknél is egy magas rizikót jelent az influenza, ahogy az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az intézmények ápoltjainak is. Az oltakozást javaslom a kismamáknak és azoknak is, akik mostanra tervezik a gyermekvállalást, hiszen nem maga a vírus, hanem a magas lázas állapot veszélyeztetheti a várandósságot."

Jó tudni, hogy idén nem térítésmentes az influenza elleni oltás, csak a rizikócsoportok számára biztosítja a kormány ezt a kedvezményt. (Aki nem jogosult az ingyenes vakcinára, az az oltóanyagot orvosi rendelvényre, a gyógyszertárakban veheti meg.)