4p

Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.

A jövőre induló új lakástámogatási programban a gyermekek számától függően 15-50 millió forintos lakáshitelt igényelhetnek az arra jogosultak. A CSOK Plusz részletszabályait is társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormányzat, amelyek eddig nem ismert újdonságokat is tartalmaznak – áll az ingatlan.com és money.hu elemzésében.

A megjelent részletszabályok egyik legnagyobb meglepetése, hogy nem fix 3, hanem maximum 3 százalékos lesz a CSOK Plusz igénylők által fizetendő kamatok szintje.

„Ez azt is jelenti, hogy lesznek olyan bankok, amelyek 3 százaléknál alacsonyabb kamattal kínálják majd a támogatott lakáshiteleket”

– mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Hozzátette: „Már a 3 százalékos kamat is nagyon kedvező a jelenlegi piaci környezetben, de az ennél alacsonyabb kamat majdnem példátlannak mondható. Utoljára az MNB Zöld Otthon Programja volt ilyen kedvező hitelkonstrukció, ami 2021-2022-ben óriási érdeklődést hozott. Kérdés persze, hogy most hogyan reagálnak majd a bankok, hiszen a kamattámogatást a 3 százalékos kamatig finanszírozza az állam. Ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már nekik kell kigazdálkodniuk.” A CSOK Pluszos ügyfelekért folyó banki verseny azért is lehet kiélezett, mert

a támogatott hitel indulóköltségeit is maximalizálná az állam 300 ezer forintban, ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel.

Korponai Levente szerint mindezek ellenére fokozódhat a verseny a bankok részéről, mivel a piaci alapú hitelezés továbbra is döcög, így a CSOK Plusz lehet a bankok ügyfélszerző csodafegyvere.

„Jó hír lehet a CSOK Plusszal továbbköltöző családoknak, hogy a meglévő ingatlanukat nem lesz kötelező eladni. Arra viszont figyelniük kell, hogy a támogatott hitelből megvásárolt lakásnak vagy családi háznak meg kell haladnia a jelenlegi otthonuk forgalmi értékét”

– figyelmeztetett a részletekre Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet megerősítette az ingatlan minimális alapterületével kapcsolatos várakozásokat, amelyek megegyeznek a 2016 óta érvényben lévő CSOK szabályokkal. A társasházi lakások minimális alapterülete 40-60 négyzetméter, a családi házaké 70-90 négyzetméter kell, hogy legyen a gyermekek számától függően. Balogh László érdekességként hívta fel a figyelmet arra is, hogy a CSOK Pluszos otthonok maximális alapterülete ugyan nincs korlátozva, de a megvásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, első közös otthon esetében pedig a 80 millió forintot.

Az ingatlan.com adatai alapján az eladó lakások és házak közel 80 százaléka megfelel a fenti feltételeknek, így a CSOK Pluszos vevők jelenleg több mint 120 ezer eladó lakóingatlan közül választhatják ki a következő otthonukat.

A piacon levő lakások zöme megfelel a CSOK Plusz feltételeinek. Fotó: Depositphotos
A piacon levő lakások zöme megfelel a CSOK Plusz feltételeinek. Fotó: Depositphotos

A money.hu szakértői kiemelték azt is, hogy a korábbi CSOK igénylők is élhetnek a CSOK Plusz lehetőségével, de ehhez a korábban igényelt kamattámogatott hitelt vissza kell fizetni a családnak. Ezen felül a korábban vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK összegét is vissza kell fizetni a CSOK Plusz igénylés benyújtásához.

A CSOK Plusz társadalmi egyeztetésére észrevételeket december 1-jéig lehet tenni ezen az e-mail címen.

A szintén a Klasszis Média által kiadott laptársunk, a Privátbankár szerda esténként megjelenő Mennyit ér az ingatlanom? rovatának cikkeit ide kattintva olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!