5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ingatlan.com és a money.hu közös elemzésben vizsgálta meg, hogy a 3,5 milliós otthonfelújítási támogatásra jogosult járások közül hol járnak a legjobban felújítást is tervező lakásvásárlók és a kamatmentes hitelt felvevő lakástulajdonosok. 

Hamarosan elindul az államilag támogatott Otthonfelújítási Program, amelynek keretében kamatmentes hitelt és 2,5-3,5 millió forintos támogatást is kaphatnak azok, akik energetikailag korszerűsítik az 1990 előtt épült egy- vagy többlakásos családi házukat. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az adott járás jövedelemszintjétől függ. Az ingatlan.com és a money.hu ezért közös elemzésben vizsgálta meg, hogy a 3,5 milliós támogatásra jogosult járások közül hol járnak a legjobban felújítást is tervező lakásvásárlók és a kamatmentes hitelt felvevő lakástulajdonosok. 

Érdemes matekozni
Érdemes matekozni
Fotó: Új Ház Centrum

A támogatás keretében egy ingatlanra 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni 1 millió forintos önrész mellett. Az országos átlag 110 százalékát meghaladó jövedelmű járásokban 2,5 millió forintos támogatást is ad az állam a felújításhoz kapcsolódóan. Ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110 százaléka között alakul, ott 3 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás. A legnagyobb összegű támogatást ott kapják a lakástulajdonosok, ahol az átlagjövedelem nem éri el az országos átlag 75 százalékát. Ezekben a járásokban ugyanis 3,5 millió forintot nem kell visszafizetni a 6 millió forintos kamatmentes kölcsönből. “A legnagyobb állami támogatásra jogosult járásokban látványosan javulhat azoknak az ingatlanoknak a minősége, amelyek részt vesznek az Otthonfelújítási Programban. Az állami támogatás a lakásvásárlókat is helyzetbe hozhatja ezeken a településeken, mert ők a beköltözés előtti felújításhoz is jelentős segítséget kaphatnak” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Ezek lehetnek a legnagyobb támogatásra pályázók célpontjai

“A 3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra jogosult járások iránt érdeklődő vevők számára azok lehetnek a legvonzóbbak, ahol a legalacsonyabbak a felújítandóként eladásra hirdetett házak, így az ottani lakásoknál jelenti a legnagyobb hozzájárulást az állami támogatás. Az ingatlan.com jelenlegi adatai szerint a 3,5 milliós kategóriába tartozó 63 járásban az 1990 előtt épült, felújítandó családi és ikerházak átlagos négyzetméterára 170 ezer forint, de területenként hatalmas különbségek vannak” – emelte ki a szakember. A felújítottak esetében 274 ezer forint az átlagos négyzetméterár, azaz a korszerűsítéssel akár 61 százalékos értéknövekedés érhető el. 

Az elemzésből kiderül, hogy a Sarkadi, a Mezőkovácsházi, valamint a Bácsalmási járásban lévő házak a legolcsóbbak: az átlagos négyzetméteráruk ugyanis 78-91 ezer forint. Ugyancsak a legalacsonyabb négyzetméterárral rendelkező járások közé sorolható egyebek mellett a Baktalórántházai, Ózdi és Jánoshalmai járás, itt 93-101 ezer forintos négyzetméterár vonatkozik a felújítandó házakra, a korszerűsítettek esetében 69-162 százalékkal magasabb az ár. 

A Balaton partján és Debrecen mellett is elérhető a 3,5 milliós ingyenpénz

A négyzetméterárak alapján a legdrágább három járás a Balaton-parti Fonyódi és Marcali járás, valamint a Debrecen közvetlen közelében található Hajdúhadházi járás. Ezeken a környékeken négyzetméterenként átlagosan 289-449 ezer forintot kérnek a felújítandó házakért. “Bár ezekben a járásokban magasabbak az ingatlanárak, a Balaton és Debrecen közelsége miatt valószínű, hogy itt járnak legjobban azok a lakásvásárlók, akik élnek az Otthonfelújítási Program lehetőségével. A beruházás eredményeként ugyanis ebben a három járásban 42-63 százalékos értéknövekedéssel is számolhatnak az ingatlantulajdonosok.” - tette hozzá a szakértő.  

Itt érzik meg a legkevésbé a hiteltörlesztő terhét

“Az 1 millió forint önrésszel igényelhető 6 millió forintos - államilag támogatott kamatmentes - hitel törlesztője várhatóan 26-35 ezer forint lesz. A 3,5 milliós támogatásra jogosult területek közül a Fonyódi, Pécsváradi és Mohácsi járásban élők átlagos jövedelmét terheli meg legkevésbé a hiteltörlesztő. Ezekben a járásokban ugyanis a kedvezmények nélküli becsült nettó átlagbér meghaladja a 320 ezer forintot” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

A money.hu szakértője azt is hozzátette, hogy amennyiben a kamatmentes hitel összege nem lenne elég a teljes körű felújításra, úgy piaci hitellel is ki lehet egészíteni a felújítás költségvetését. Ugyanakkor a jelenlegi információk szerint nem minden banknál lesz elérhető az otthonfelújítási program. Ez egyben azt is jelenti majd, hogy a támogatást és a kiegészítésre szánt piaci jelzáloghitelt egy pénzintézetnél kell intézni, hiszen két különböző bank jelzálogjoga a gyakorlatban nem kerül egy ingatlanra. Ugyanakkor, ha kisebb összegű plusz pénzre van szükség, vagy az önerőt kell előteremteni, akkor akár a személyi kölcsönök is segíthetnek a finanszírozásban. Ez esetben nincs banki kötöttség, bárhonnan igényelhető a kölcsön, azonban érdemes körültekintően választani a banki ajánlatok közül, mert jelentős különbségek lehetnek a törlesztők, visszafizetendő összegek között. 

A szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Privátbankár a Mennyit ér az ingatlanom? című rovatában heti rendszerességgel beszámol a hazai lakásárak alakulásáról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!