2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hazánk az utolsó előtti helyen áll az EU nemi egyenjogúságot mérő indexén - írja az Átlátszó.

Magyarország helyzete nem túl rózsás a legfrisseb felmérés szerint - állapítja meg az Átlátszó. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete tíz éve készíti el a nemek közötti egyenlőség mutatóját, ami azt rangsorolja, hogy az egyes országokban mennyire valósul meg a nők és férfiak egyenjogúsága. A 2023-as jelentésből kiderül, hogy a magyar nők 28 százalékkal keresnek kevesebbet a munkahelyükön, mint a férfiak, a parlamenti képviselők nemi megoszlásában pedig évek óta Európa utolsó helyén állunk. A 2023-as rangsort októberben publikálták, ez alapján hazánk a sereghajtók között szerepel. Egyedül Romániánál értünk el jobb pontszámot. A lista élmezőnyében Svédország (82,2), Hollandia (77,9) és Dánia (77,8 pont) áll, az uniós átlag pedig 70,2 pont lett az 0 és 100 pont közötti skálán.

A nők szerepe a hazai politikában kiábrándító. Forrás: Átlátszó
A nők szerepe a hazai politikában kiábrándító. Forrás: Átlátszó

Az Európai Unióban a nők és a férfiak egyenlőségét minden területen biztosítani kell, ezt a magyar Alaptörvény is kimondja. A nemek közötti egyenlőséget vizsgáló uniós kutatás eredményei ugyanakkor rácáfolnak erre: az adatok alapján Magyarország jóval az uniós átlag alatt teljesített. Egy területen pedig a lista utolsó helyére szorultunk: nincs más európai ország, ahol olyan kevés nő van hatalmi pozícióban a politikában, mint nálunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!