3p

Nógrád megyében két tanuszoda is gyakorlatilag elkészült, ennek ellenére zárva vannak. A kivitelezést végző vállalkozók ugyanis szerintük mondvacsinált okokból nem kapták meg a munka után a pénzüket az állami beruházással megbízott minisztériumtól.

Európa egyik legszegényebb megyéjében úgy várták az uszodákat az emberek, mint a csodát. Ehhez képest folyik a mismásolás, mintha már nem is lenne oly fontos az egész kormányzati tanuszoda építési program. Az Ipolyinfó értesülése szerint a rétsági építési vállalkozó annyira fel van háborodva a ki nem fizetett összegek miatt, hogy a város területére építési törmeléket, betont, földet pakolt le és az önkormányzat többszöri felszólítása ellenére sem takarította el a szemetét. A lap szerint egykor teljes volt a szakmai lelkesedés az uszodaberuházások ügyében.

Állami ígéret volt már 2013-ban, hogy megkezdik a tanuszoda építési programot, amely minden járásban lehetőséget biztosít egy kijelölt településen, hogy minden gyerek akár már általános iskolás korában megtanulhasson magabiztosan úszni. A Magyar Diáksport Szövetség nem csak támogatta az elképzelést, hanem egyenesen azt tudatta, hogy égető probléma a fiatalok körében a mozgásszegény életmód, ami kritikus negatív hatásokat okozhat felnőttként.

Kísértetiesen a rétságihoz hasonló a helyzet Szécsényben. A vállalkozó a 95 százalékos készültség ellenére ott is hoppon maradt, bár ő nem tesz rétsági kollégájához hasonló teátrális műveleteket és nem fenyegetőzik azzal, hogy megakadályozza a hivatalos átadást, amelynek időpontját már többször is módosították, és végül el is álltak a ceremóniától. A kivitelező cégek mindegyike kis magyar vállalkozásnak számít, ezért súlyos anyagi helyzetbe kerültek. Az Ipolyinfó egyenesen úgy értesült, hogy egyszerűen „elfogyott a rétsági vállalkozó pénze”. A szécsényi kivitelező egyelőre kivár, de helyi információk szerint őt is súlyosan érinti az anyagi válság. A pásztói beruházás már korábban megállt, ott a gyom veri fel a félig kész létesítményt, bár a héten körbetakarították.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a putnoki tanuszoda átadásán 2018 januárjában
Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a putnoki tanuszoda átadásán 2018 januárjában
Fotó: MTI

Az Ipolyinfónál úgy tudják, az ukrán-orosz háború okozta drasztikus építésiár-emelkedés miatt az eredeti költségvetésben leírt 831 millió forintos rétsági beruházás díja megemelkedett. A kormány később fedezte a hiányzó összeget, de a vállalkozó mégsem jutott hozzá a pénzhez. A beruházással megbízott Építési és Közlekedési Minisztérium ezért ismeretlen okból nem fizet.

Vannak olyan spekulációk, hogy politikai oka van az egész cirkusznak. A két település (Rétság, Szécsény) polgármestere nem fideszes és ezért a helyi kormánypárti képviselők azt szeretnék, hogy a két létesítményt ne adják át az önkormányzati választások előtt. Nehogy a független polgármesterek népszerűsége erősödjön meg a beruházások átadásával. Pásztón, ahol viszont fideszes a polgármester, épp a héten újra felvonultak a munkagépek és a hosszú ideje tartó semmittevést felváltotta az ügybuzgalom.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!