3p

Kikerültek a dokumentumok, amelyek alapján az újraszámolást elrendelték, és ezek igazolják a főpolgármester szavait. De ennél nagyobb baj is van.

Az Átlátszó szerezte meg azokat a dokumentumokat, amelyekre hivatkozva Vitézy Dávidék az érvénytelen főpolgármester-vállasztási szavazatok újraszámlálását kérték.

Ezekről tegnap azt írta Karácsony Gergely:

"A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a „bizonyítékok”.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke (j) sajtótájékoztatót tart a szavazás után, mellette Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke - még a szavazás napján.
Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke (j) sajtótájékoztatót tart a szavazás után, mellette Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke - még a szavazás napján.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az Átlátszó szerint ez valóban így volt,

"gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag a fővárosban, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és (a szavazólapokról kihúzott) Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat"

- írják. Megszólalt egy neve elhallgatását kérő, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjaként Vitézyék indítványára nemmel szavazó NVB-tag is.

„A nyilatkozatokat adó szavazatszámlálási bizottsági tagok annak ellenére, hogy ott helyben még aláírtak minden egyes érvénytelenített szavazólapot, most már úgy emlékeznek, hogy a szavazókörben rosszul tudták ezt a szabályt. Pedig az urnazárás előtt a Fővárosi Választási Iroda kiküldött egy tájékoztatást kifejezetten erre az esetre, hogy ha Szentkirályi Alexandrára van adva egy szavazat, az olyan, mintha a lap szélére lenne téve, tehát nem befolyásolja az érvényességet, és ha van még egy jelölt mellett is X, akkor az egy érvényes szavazat.

Ehhez képest kéne azt elhinni, hogy ilyen sok szavazókörben ezt rosszul tudta az összes tag, és senki nem mondta jegyzőkönyvbe, hogy ez nem oké. Ugyanakkor, ha a Vitézy által leadott nyilatkozatok között akár csak egy olyan is akad, amelyik szavazókörben egyébként nem történt ilyen eset, akkor hamis tartalmú irattal csikartak ki választási jogorvoslatot”

– fejtette ki véleményét az NVB-tag.

Egy választási szakértő pedig megerősítette, hogy problémák voltak a szavazólapnak az újraszámolás helyszínére történő szállításával is: Erről is beszélt tegnap Karácsony Gergely, amikor bejelentette, a mai újraszámlálás eredményétől függetlenül a választás megismétlését kéri.

"Az NVB úgy döntött, hogy az eddigi gyakorlattal szemben nem a leplombált urnákat kéri be a kerületektől, amit aztán minden párt delegáltjának jelenlétében bontanak fel, hanem csak az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok kötegeit.

Ez azzal a veszéllyel jár, hogy az urna felbontásától az újraszámolás elvégzéséig kikerülnek a sokpárti felügyelet alól a szavazólapok, így előfordulhat akár az, hogy szavazólapok kerülnek ki vagy be a kötegekbe, de akár az sem elképzelhetetlen, hogy egy Szentkirályira leadott, érvénytelen szavazatot azzal tesz érvényessé valaki, hogy egy másik jelölt mellé utólag kerül oda egy iksz. Ha az urnabontástól az újraszámlálásig minden mozzanatnál ott lehetnének a pártdelegáltak, akkor ilyen csalásra észrevétlenül nem lenne lehetőség."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!