2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A momentumos EP-képviselő lapunknak azt mondta: bátornak tartja Magyar Péter kiállását, szerinte ugyanakkor részben különböznek a vízióik.

„Tökre örülök a versenynek” – válaszolta Cseh Katalin európai parlamenti (EP) képviselő, a liberális Renew Europe képviselőcsoport alelnöke egy csütörtöki brüsszeli háttérbeszélgetésen kérdésünkre, miszerint tart-e attól, hogy Magyar Péter és szerdán bejelentett pártja, a TISZA szavazatokat vesz el tőlük a júniusi EP-választáson, illetve mit gondol a NER-lázadóról. – „Örülök annak, hogy kicsit felpezsdült az élet.”

Cseh Katalin örül a Magyar Péter-jelenségnek.
Cseh Katalin örül a Magyar Péter-jelenségnek.
Fotó: Facebook/Cseh Katalin

Úgy véli, hogy – a párhuzamosságok mellett – a Momentumnak és Magyar Péternek különböző víziói vannak, például az EU jövőjét tekintve. „Mi nem a nemzetállami szintet akarjuk erősíteni”, tette hozzá.

Megjegyezte azt is: „nem biztos”, hogy Magyar Péter támogatói „egy olyan bátran liberális pártra akarnak szavazni, mint mi.” 

Cseh Katalin kérdésünkre beszélt arról is, hogy bátornak tartja a Fidesszel szembefordult jogász kiállását, és azt, hogy „a NER belső köreiből kilépve tovább repeszti a rendszert”. Szívesen venné, ha mások is csatlakoznának Magyar Péter pártjához a NER-ből.

Arra a felvetésünkre, hogy milyen eredményre számít az EP-választáson, konkrét számot nem közölt. Annyit mondott, hogy szeretné a következő parlamenti ciklusban is folytatni a munkáját a másik momentumos képviselővel, Donáth Annával együtt.

Cseh Katalin úgy véli, hogy boldogolásunk és szabadságunk kulcsa Európában van. Mint mondta, „egyedül kicsik vagyunk”, pártja az erős Európában hisz. Küzdenek majd azért is, hogy legyen uniós szintű közmédia és európai zöldhatóság.

A hazánk ellen megindult jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban jelezte: Magyarországon megszűntek a fékek és ellensúlyok, ezért az EU-nak kell ezt a szerepet átvennie. Emiatt támogatta az uniós források felfüggesztésével járó eljárás megindulását Magyarországgal szemben.

Szerdán részt vettünk egy másik brüsszeli háttérbeszélgetésen is, amelyet egy fideszes politikus tartott. Ő azonban jelezte, hogy az ott elhangzottakat nem a nyilvánosságnak, hanem háttérinformációnak szánja, ezért az ő álláspontját nem tudjuk közölni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!