5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Magyar Péter bejárja az országot, de csak Békéscsabán kötött megállapodást, ezzel alaposan felkavarta a helyi állóvizet. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező párharcait mutatjuk be.

Bár a Tisza Párt alapvetően az európai parlamenti választásra koncentrál, azért néhány helyen az önkormányzati választáson is megméretteti magát, ezek egyik Békéscsaba. Magyar Péter országjárásának első két állomása éppen Gyula és Békéscsaba volt április 17-én, pár nappal később pedig a politikus bejelentette: 

Az előzetes egyeztetések és a beszélgetés során úgy döntöttünk, hogy az országban először a Patrióta Békéscsaba Egyesület közösségét támogatjuk a helyi célkitűzéseik elérésének érdekében. Fiatal, ambíciózus vállalkozók és civilek közössége az övék, akik szerves részévé váltak a város életének.

Mivel a Tisza Párt nem állít megyei listát, csak fővárosit és mindössze négy polgármesterjelöltet indítanak Budapesten, ezért Békéscsabára különösen izgalmas lesz figyelni június 9-én.

Magyar Péter pártja Bodóczi Istvánt támogatja
Magyar Péter pártja Bodóczi Istvánt támogatja
Fotó: Magyar Péter/Facebook

Öt évvel ezelőtt nem voltak túl nagy izgalmak. A város politikai történetét a Telex foglalta jól össze, cikkükből kiderül, hogy Békéscsabát 16 évig vezette az SZDSZ-es Pap János, 1990-től egészen 2006-ig, amikor a fideszes Vantara Gyula győzte le végül. 2014-ben a fideszes városvezető nem indult újra. Helyette a párt Hanó Miklóst akarta volna indítani, ez azonban a helyi Fidesz szervezetnek nem tetszett, mivel ők Szarvas Pétert támogatták volna. A helyi szervezet ketté is szakadt és Szarvas egy civil szervezet színeiben, a Hajrá Békéscsaba lokálpatrióta Egyesület támogatásával, indult el a Jobbik külsős támogatása mellett és nyert. 2019-ben már nem is volt kormánypárti kihívója Szarvas Péternek, így a szavazatok közel 80 százalékát kapta meg, de nem volt közös ellenzéki jelölt sem: a DK-Jobbik által támogatott Dancsó Tibor 10 százalékot, a szocialista Miklós Attila 8,7 százalékot kapott.

Tehát ha valahol lett volna előre lefutott választás, akkor az Békéscsaba, de a Tisza Párt felbukkanása alaposan átrendezheti az erőviszonyokat a városban. Az általuk támogatott Patrióta Békéscsaba Egyesület polgármesterjelöltje Bodóczi István, akinek programja a Maradj itthon velünk címet kapta. A város egyik legnagyobb problémája ugyanis az elvándorlás, a mostani választáson már csak 47 ezer ember szavazhat, ez kevesebb, mint egy átlagos fővárosi kerület lakossága.

A helyi pártok korábban lenézték a törekvéseinket, most sokuk személyes bevallása szerint sem számítottak a támogatottságunk ilyen szintű erősödésére itt Békéscsabán. Nem tudnak bennünket hova tenni. Ahelyett, hogy megpróbálnának jobbat mutatni, a legegyszerűbb nekik, ha ütik az új fiút. Ennek megfelelően kapjuk balról is, jobbról is az utóbbi napokban

- írták a Facebook-oldalukon. Programjuk elég változatos, amelyből persze nem hiányozhatnak az általánosságok és az ígérgetések:

  • évente öt alkalmas ingyenes úszás a békéscsabai diákoknak,
  • évente tíz alkalmas ingyenes belépő nyugdíjasoknak a helyi fürdőbe,
  • 24 órás állatorvosi ügyelet megszervezése,
  • munkahelyteremtés,
  • felsőoktatás megreformálása
  • ingyenes városi bicikli program,
  • ingyenes tömegközlekedés 14 év alatt

Valóban szépen kapják a támadást. A DK például rögtön közölte, hogy Magyar Péter közpénzekkel támogatott fideszes álcivil szervezettel kötött választási megállapodást Békéscsabán. A DK eleve nagyot húzott Békéscsabán, ugyanis már februárban bejelentették, hogy az ellenzéki pártok a volt szabaddemokrata városvezetőt, a ma már nyugdíjas Pap Jánost indítják a polgármesteri cím elnyeréséért.

Nincsenek tervek a jövőről, nincs nyílt beszéd a gondokról, pedig a térség és Békéscsaba népességcsökkenése, a fejlettebb térségektől való leszakadása, az oktatás, az egészségügyi helyzete és a mindennapi megélhetés egyre súlyosbodó gondot jelent

- fogalmazott a narancs.hu cikkében Pap János, aki 16 évig vezette Békéscsabát korábban, az elmúlt években azonban volt munkanélküli, tisztított vízelvezető árkokat, ellenőrzött hidakat, takarított és füvet is nyírt. Mostani kampányában leginkább arra próbálja meg emlékeztetni a csabaiakat, hogy az ő polgármestersége alatt mennyi minden épült a városban még uniós pénzek nélkül is. A 444-nek pedig elmondta: jól fizető és nem betanított, egyszerű munkát adó munkahelyek kellenek a városnak, és akkor megállítható az elvándorlás. Tény, hogy egész Magyarországon Békés megyében az egyik legalacsonyabbak a bérek.

A fő esélyes persze a Fidesz által támogatott, de a Hajrá Békéscsaba színeiben induló Szarvas Péter, aki egyelőre nem töri össze magát a kampányban, de a várost alaposan megszórták a plakátjaival. 

Szeretném folytatni a munkámat

- hangzik el a 15 másodperces kampányfilmjében. Szarvas Péter kampányszíne nem a fideszes narancssárga, hanem a lila, amely a helyi focicsapat színe, bár a polgármester inkább a sikeresebb és népszerűbb röpis lányok meccseire jár szívesebben. Hogy mit szeretne folytatni, az nem világos, mert programot nem találtunk tőle. Aktív viszont a közösségi médiában, innen derül ki, hogy a napokban döntöttek arról, hogy öt helyszínen zebrát festenek, a helyi piacnál is lesz ATM és szép virágokat ültettek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!