2p

A Závecz Research kutatása hasonló képet mutat a június 9-i európai parlamenti (EP) választásról, mint az Euractiv számítása.

A Závecz május 24. és június 2. között készült közvélemény-kutatása szerint a biztos részvételt ígérő, listát választók körében a kormánypárt 45 százalékon áll. A Tisza a voksok 27 százalékát gyűjtheti be, míg a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség 11 százalékon végezhet, írja a 24. hu a cég közleményére hivatkozva.

Mindez azt jelenti – tesszük hozzá –, hogy a Fidesz támogatottsága jelentősen gyengülhet, a baloldali szövetségé pedig egyenesen zuhanhat a 2019-es EP-választáshoz képest. Akkor a kormánypárt 52,6, a DK és az MSZP-Párbeszéd pedig együttesen 22,6 százalékát (külön-külön16, illetve 6,6) szerezte meg a voksoknak.

Hét képviselői helyet vihet Magyar Péter pártja
Hét képviselői helyet vihet Magyar Péter pártja
Fotó: Facebook

A Závecz Research szerint az 5 százalékos támogatottsági küszöböt – ennyi szükséges ahhoz, hogy egy adott párt vagy pártszövetség képviselőt delegálhasson az EP-be – a Mi Hazánk éri még el. A Momentum 4, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 3 százalékot kaphat, azaz mindketten lecsúszhatnak az EP-ről.

A mandátumokat tekintve a Fidesz 11 (a KDNP-t is beszámítva), a Tisza Párt 7, a DK-MSZP-Párbeszéd 2, a Mi Hazánk pedig 1 képviselőt küldhet az európai parlamentbe. Az első két helyezettet tekintve hasonló képet mutat a brüsszeli Euractiv számítása is.

A június 9-i esélyekről is kérdezzük Hann Endrét, a Medián ügyvezetőjét szerdán a Klasszis Média rendezvényén, a Klasszis Klubban:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!