3p

Ezt válaszolta a Political Capital szociológus társalapítója a Klasszis Klub május 23-ai adásában arra a kérdésre, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. De emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?

Az előválasztások éjszakáján az ellenzéki pártok még döntetlenre álltak a Fidesszel. De aztán ez a helyzet gyorsan megváltozott, mivel Márki-Zay nem értette meg, hogy ő azért népszerű, mert a hagyományos ellenzéki pártok annyira ellustultak, eltompultak és annyira nem élesek, nem kreatívak a Fidesszel szemben, hogy nem lesz esélyük lebontani az Orbán-rendszert és úgy érezték, van egy szereplő, aki más környezetből jön és ha megtámogatják, akkor a hagyományos pártok szavazóival együtt többen lesznek, mint a Fidesz - jelentette ki Somogyi Zoltán, a Political Capital szociológus társalapítója a Klasszis Klub május 23-ai adásában. Ezért Márki-Zay gyorsan le is rontotta a pozícióját azzal, hogy pártot, frakciót szeretne csinálni, vagyis olyan lett, mint a többi ellenzéki párt, amiből pont elegük lett az embereknek.

Somogyi Zoltán szerint mintha Magyar Péter tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból, miszerint nem akar az eddig megszokott mostani ellenzéki közösséggel együtt mutatkozni, úgy véli, neki egyedül kell megvívnia a csatáját. Meg arra koncentrál, hogy a Fideszben elbizonytalanodott szavazókat ugyanúgy megszerezze, mint azokat az ellenzéki érzületű embereket, akik meglátják a reményt abban, hogy általa esetleg meg lehet verni Orbán Viktort. Tisztában van vele, hogy ha erőt mutat fel, akkor az ellenzéki szavazók is meg fogják érezni a lehetőséget, ezért retorikájában, kommunikációjában szinte úgy lép fel, mintha egy fideszes politikus lenne, kivéve abban, hogy Orbánnak mennie kell, illetve, hogy az Európai Ügyészségnek itt kell lennie, valamint, hogy az Európai Unióval is szorosabb viszonyra törekedne.

Ha nem lenne a napi félmilliárd forintos propagandapénz, akkor már nem lenne ez a rendszer - jelentette ki a Political Capital szociológus társalapítója. Hozzátéve: most, mintegy két héttel a választások előtt a Fidesz bőven messze van az 50 százalékos szavazati aránytól.

Beszámolók a korábbi Klasszis Klub rendezvényeinkről:

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!