4p

Ezt is megkérdezzük hazánk 2002 májusa és 2004 szeptembere között regnált miniszterelnökétől a Klasszis Média Lapcsoport következő, április 22-én, kivételesen hétfőn délután sorra kerülő online adásában. Vendégünkkel azonban nemcsak vissza-, hanem előre is tekintünk, átbeszéljük, mi várható a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokon, valamint a július 1-jétől esedékes EU-s elnökségünktől. S mivel Medgyessy Péternek nemcsak kormányfői tisztségében volt közvetlen rálátása a gazdaságra, hanem közgazdász végzettsége okán is – kétszer is volt pénzügyminiszter, továbbá bankelnök – természetesen az infláció, a gazdasági növekedés, az államadósság és az európai uniós források is terítékre kerülnek. Meg természetesen azok a kérdések, amelyekre olvasóink kíváncsiak.

A magyarok számára 2004. május 1-je jeles dátumként került be az annalesekbe, tízéves előkészítés és hat évvel a csatlakozási tárgyalások megkezdése után aznap vált hazánk hivatalosan az Európai Unió (EU) tagjává. Akkoriban Medgyessy Péter volt Magyarország miniszterelnöke, így gondoltuk, e kerek évforduló megfelelő apropót ad egy kis visszatekintéshez.

Magától a legilletékesebbtől kérdezzük meg, milyen reményekkel kezdtük meg az uniós tagsági létet, mit várt tőle az akkori kormányzat és ezekből mennyi valósult meg? Egyebek mellett például mi jött közbe, hogy a 2004-ben és legendaszerűen az azt követő években is mindig három évre lévő euróbevezetés máig nem valósult meg, olyannyira, hogy a mostani kabinetnek már céldátuma sincs, nem szándékozik leváltani ugyanis a forintot a hazai fizetőeszköz szerepéből?

De érdekes lehet az is, hogyan látja ma Medgyessy Péter azt, amiért a 2008 őszén kirobbant világválságot követően bírálat érte, nevezetesen a devizahitelezés meghonosodását.

És természetesen nem lehet szó nélkül elmenni az aktuális események mellett, hiszen a vendégünkkel való beszélgetés másik apropóját a közelgő, június 9-én esedékes európai uniós és önkormányzati választások adják. Amelyeket a Novák Katalin köztársasági elnöki lemondásához vezető pedofilbotrány, Magyar Péter üstökösszerű felbukkanása a korábbi effajta voksolásoknál izgalmasabbá tett. Túlzás nélkül most mindenki azt kérdezi egymástól országszerte, vajon mi lehet ezen események hatása, változhat-e az immár tizennégy éve fennálló status quo – így persze ezt mi is szóba hozzuk majd.

Április 22-én, hétfőn Medgyessy Péter lesz a Klasszis Klub vendége
Április 22-én, hétfőn Medgyessy Péter lesz a Klasszis Klub vendége
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az uniós választásoktól cseppet sem függetlenül az is érdekes kérdés, mit hozhat Magyarország július 1-jétől esedékes féléves EU-s elnöksége, közelebb kerülhet-e hazánk az őt megillető, de a jogállamisági kritériumok nem teljesítése miatt Brüsszel által felfüggesztett mintegy 20 milliárd euróhoz?

S mennyire hathat negatívan a hazai gazdaságra, ha nem szabadulnak fel e források? Veszélybe kerülhet-e a kormány által előbb 4, most viszont már csak 3 százalékosra tervezett GDP-növekedés, újra emelkedni kezdhet-e a több mint negyedszázada nem látott csúcsról ez év elején 4 százalék alá került infláció, s hol köthet ki a forint euróval szembeni árfolyama?

Korábbi bankvezetőként arról is érdekes lehet Medgyessy Péter véleménye, lejjebb kellene-e lennie a jegybanki alapkamatnak a mostaninál – ahogy azt a kormány gazdaságpolitikájának irányítója, Nagy Márton szeretné –, vagy jó-e ott, ahol van. Illetve, hogy jó megoldás-e a lakossági kamatstop meghosszabbítása, akár a 2024 utáni időkre is. Miközben nemcsak ez utóbbi hat negatívan a bankok teljesítményére, hanem az extraprofitadó, amelyet 2023 végén tervezett kivezetni a kormány, ám még mindig él.

A következő Klasszis Klubban egyórásra tervezett beszélgetés során azonban szokás szerint nemcsak mi tesszük fel kérdéseinket Medgyessy Péternek, erre olvasóinknak, nézőinknek is lesz lehetőségük az adás alatt chaten, valamint előzetesen, a [email protected] címre is elküldhetik kérdéseiket.

Az április 22-én, kivételesen hétfőn 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>> 

Beszámolók a korábbi Klasszis Klub rendezvényeinkről:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!