3p

A kegyelmi botrány, illetve az elmúlt hónap egyéb, jelentős belpolitikai eseményei március elejére jelentősebb arányú felnőtt politikai gondolkodását mozgatták meg – ez derül ki az IDEA Intézet 2024 március elején, tehát még Magyar Péter mozgalmának alapítása előtt elvégzett felméréséből. 

Március elején a felnőtt népesség kicsivel több mint egynegyede (26 százalék) szimpatizált a Fidesz-KDNP-vel, a biztos szavazók 42 százaléka adta volna le a kormánypártokra a szavazatát. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a DK, a pártot a felnőtt népesség több mint egytizede támogatja, ami a biztos szavazatok 18 százalékát jelentette volna egy „most vasárnap” megtartott parlamenti választáson.

Március elején a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága megegyezett (5 százalék), e pártok magabiztosan elérték volna a parlamenti küszöböt. A felnőtt népesség egyharmadának bizonytalan a pártpreferenciája, e csoport aránya az előző havi 3 százalékos visszaesés után, ezúttal további 1 százalékkal csökkent (33 százalék). 

Új párt után néznek a fideszesek?
Új párt után néznek a fideszesek?
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Márciusban jelentős változás jelent nem csak februárhoz, hanem az előző évekhez képest is abban tekintetben, hogy az ún. kisebb, egyéb pártok szavazóinak aránya a teljes népesség körében és a biztos szavazók között is 3 százalékkal növekedett. A hónap első felében a biztos szavazók 7 százaléka szavazott volna valamelyik kisebb, nem nevesített, egyéb pártra. Az IDEA Intézet vizsgálata néhány nappal Magyar Péter ún. „zászlóbontása” előtt lezárult, így az utóbbi hetekben megjelenő politikus által alapított Talpra Magyar! Mozgalom nem szerepelt a válaszadók által megjelölhető pártok között. Ettől függetlenül emelkedett az egyéb pártok aránya.

Az IDEA Intézet mérései szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a tavalyi év közepétől egészen az 2023 végéig folyamatosan csökkent, ami a biztos szavazók körében mindvégig kisebb mértékben volt csak érzékelhető. A kormánypártok támogatottsága 2023 végére „mélypontra” zuhant, de az év elejétől már éppen erősödni látszott. 

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

A legfrissebb 2024 márciusi eredmények viszont azt mutatják, hogy az úgynevezett kegyelmi botrány következtében a Fidesz-KDNP támogatottsága újra mélyponton van. A pártnak legalább félmillióval kevesebb szavazója van, mint egy évvel korábban. Igaz, az IDEA Intézet adatai szerint, önmagában a botrány február eleje és március eleje között már „csak” nagyjából 80-100 ezer Fidesz-KDNP szavazót „mozdított meg”, viszont az események hatásai ezúttal éppen a párt biztos szavazói bázisát érték el inkább: az elmúlt hónapban a teljes népesség körében 1, a biztos szavazók körében viszont 2 százalékkal esett a kormánypártok támogatottsága.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!