6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miskolc csak kullog Debrecen és Nyíregyháza után, a nagyobb beruházások is elkerülték. Az ellenzéki Veres Pál polgármester sem tudott csodát tenni, ő nem is indul újra. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező párharcait mutatjuk be.

Az ellenzéki összefogás ugyan idén márciusra gyakorlatilag teljesen szétesett Miskolcon, Facebook-posztjai alapján egészen április 3-ig úgy tűnt, hogy Veres Pál polgármester június 9-én újra elindul a választáson, így csak az a kérdés, hogy ki lesz a fideszes kihívója. A 2019-es önkormányzati választáson fölényesen nyert az ellenzéki Veres Pál: 54,80 százalékkal lett polgármester, a fideszes Alakszai Zoltán 40,83 százalékot kapott. Miskolcot 2010-ig MSZP-s polgármester vezette, aztán kétszer is nyerni tudott a fideszes Kriza Ákos, ő azonban betegségre hivatkozva nem vállalta a jelöltséget. Veres Pál, az ellenzéki pártok jelöltje az egyik legnevesebb helyi iskola, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója volt.

A DVTK csapatának otthont adó új Diósgyőri Stadion 2018. május 5-én, az avató napján
A DVTK csapatának otthont adó új Diósgyőri Stadion 2018. május 5-én, az avató napján
Fotó: MTI / Vajda János

Azt nem lehet mondani, hogy Veres Pál polgármestersége alatt felvirágzott volna Miskolc. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a város lakossága az elmúlt harminc évben 220 ezerről 150 ezer fős alá zuhant, aminek nemcsak a diósgyőri vasgyár megszűnése az oka, hanem a fiatalok folyamatos elvándorlása is. Ezt a tendenciát pedig Veres Pál sem tudta megfordítani. Azt, hogy baj van, a polgármester sem tagadta.

A Covid-járvány, a kormányzati elvonások, az energiaárak drasztikus emelkedése okán az idei költségvetés csaknem fele hiányzik. Ez nem Miskolc-specifikus jelenség, országos szinten is hasonló a helyzet. Most a város működtetése az elsődleges feladat

- írta az önkormányzat tavaly nyáron.

Ugyanakkor április 3-ig nyilvánosan semmi jele nem volt annak, hogy Veres Pál nem indul újra a polgármesteri székért. Pletykák ugyan voltak erről, de Facebook-posztjai alapján nagyon úgy tűnt, hogy a városvezető kampányol és próbálja bebizonyítani, hogy 2019 és 2024 között azért csak történt valami fejlődés Miskolcon. Március végén még arról írt, hogy számos olyan fejlesztést, akciót és projektet fejeztek be, amelyekre kevés esély mutatkozott még 2019 végén. Az eredményeket bemutató térképen faültetések, kerékpáros felfestések és óvodák energetikai korszerűsítése szerepel. A jövőre is voltak tervei, például a Dísz tér megújítása.

Aztán eljött április 3-a és Veres Pál hirtelen bejelentést tett:

nem indulok újra a polgármesteri címért.

Nem teljesen világos, hogy miért gondolta meg magát. Az előzetes pletykák is arról szóltak, hogy egészségügyi gondokra fog hivatkozni és nem arra, hogy a DK nem támogatja az indulását. Bejelentéséből az derül ki, hogy mindig próbálta megtalálni a helyes egyensúlyt a saját élete, a családja és a munkája között. Sokáig azt gondolta, hogy sikerrel tette, a családja szerint viszont nem teljesen, és végül nekik adott igazat.

Tehát új polgármestere lesz Miskolcnak. A küzdelem teljesen nyílt, egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a győztes civil lesz. Az ellenzéki pártok a független Barkai Lászlót támogatják. Ehhez az is kellett, hogy április 5-én visszaléptette a polgármesterjelöltjét a DK, és végül a Jobbik és a Momentum is csatlakozott az összefogáshoz. Így a Veres Pál mögött korábban felsorakozó pártok mindegyike beállt Barkai mögé is, aki nem fogja vissza magát: posztjai alapján az a kép alakulhat ki a szemlélőben, hogy Miskolc gyakorlatilag élhetetlen.

Néhány mondása:

  • Miskolc közlekedése a sok fejlesztés ellenére romokban. Szervezetlen, koncepció és erőforrás hiányos,
  • a közbiztonság nem megfelelő,
  • az utak járhatatlanok,
  • a közművek karbantartásra szorulnak és az egészségügyi szolgáltatások állapota leromlott.

Nem győzi hangsúlyozni, hogy párton kívüli, civil személy, semmilyen pártnak nem volt soha a tagja. Foglalkozására nézve orvos. Szerinte Miskolc az a város, ami az elmúlt évtizedekben kimaradt azokból a legnagyobb beruházásokból, amelyek jellemezték Debrecent, Szegedet, de most már Pécset vagy Győrt is, meg egyéb városokat.

A Fidesz is civilt indít: Tóth-Szántai József rádiós műsorvezetőt támogatják, aki hivatalosan a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesület jelöltje. Ő egészen más hangot ütött meg, nagyon sajnálja, hogy Veres Pál visszavonul.

Biztos vagyok benne, hogy a közös nevezőt nem kellett volna sokáig keresnünk, mert mindkettőnk számára szenvedély Miskolc. Városvezetői és emberi tapasztalataidra számítok a jövőben

- írta a rádiós, aki a közösségi médiában publikált bejegyzésében arra kérte az őt támogató pártok önkormányzati képviselőit, hogy a város működése érdekében úgy vegyenek részt a városi közgyűlés munkájában, hogy döntéseikkel segítsék Veres Pál polgármestert Miskolc stabil működtetése érdekében. Szerinte a DK helyi emberei elárulták Verest, szétesett a Miskolcot irányító többség. A béke embereként úgy látja, hogy a kampánynak a város nem láthatja kárát, működése és fejlődése nem kerülhet veszélybe, időlegesen sem. Hasonló problémákat lát a városban, mint az ellenzéki jelölt: közlekedés, közbiztonság, köztisztaság.

A harmadik, de tán kevésbé esélyes jelölt szintén független.

Mi, a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület, Veres Pál polgármester úr korábbi jelölő szervezete bejelentjük, hogy Varga Andrea Klára alpolgármestert indítjuk polgármesterjelöltként a 2024. június 9-i miskolci önkormányzati választáson

- írták egy nappal Veres Pál bejelentése után. Ő gyakorlatilag az eddigi munkát vinné tovább, csak az alpolgármesteri székből eggyel feljebb ülne. Elvileg nyitott minden Miskolcért tenni akaró szervezettel való együttműködésre, de nem fogadta el azt az alkut, hogy Barkai győzelme esetén ő maradhat az alpolgármester, ha visszalép az indulástól.

Előválasztásról egyelőre nem hallani, így a három erős induló között dőlhet el június 9-én, hogy ki lesz Miskolc új polgármestere. Ebből könnyen a Fidesz által támogatott Tóth-Szántai József jöhet ki jól, hiszen az ellenzéki szavazatok szétoszlanak az egyébként inkább ellenzéki beállítottságú városban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!