3p

A kormány ígéretei ellenére sem siet a sivatagosodó Homokhátság megsegítésére. Hiába szenvednek a gazdák, másra kell az uniós pénz.

A Homokhátság vízproblémája a KEHOP-os uniós pénz elköltésére az utolsó előtti a sorban – legalábbis a kormányhatározat szerint – foglalja össze a Szabad Európa. De nem csak az uniós pénzből jut alig a Homokhátságnak; a magyar adóforintokból sem nagyon, annak ellenére, hogy többször – legutóbb tavaly ősszel – megígérték Mórahalomnak, hogy kapnak 2,1 milliárdot arra, hogy a Tisza vizét csöveken keresztül elvigyék végre a településre és környékére. Csak hát a pénzt azóta sem látta, akinek kellett volna.

A Homokhátság hivatalosan félsivatag
A Homokhátság hivatalosan félsivatag
Fotó: greendex

Korábban félsivatagosra szikkasztották, de most már vinnék a Tisza és a Duna vizét is oda, ahonnan korábban minden csepp vizet elvezettek a Tiszába. Csakhogy a korábbi kormányhatározatok ellenére pénz, úgy tűnik, nincs arra, hogy vizet pumpáljanak a Kecskeméttől a szerb határig elterülő magyar homoksivatagba. Egy március elején megjelent kormányhatározatban Magyarország elöljárói úgy rendelkeztek, hogy a KEHOP-os uniós források felhasználása során az utolsó előtti helyre rakják a magyar félsivatag vízügyi fejlesztését. Az előzetes tervek szerint a homokhátsági tervek csak tervek maradnak, mert a megvalósításuk több mint 1,4 milliárdba kerülne.

A víznek nagy ára van, és úgy tűnik, ezt a kormány is látja, ezért kerülhetett a sor szinte legvégére a legsúlyosabb vízhiánnyal küzdő magyar tájegység.

Folynak az ígéretek

Azonban hiába a kormányhatározat és hiába a beígért 2,1 milliárdnyi magyar adóforint. A tavalyi nagy bejelentés óta nem történt semmi, arról pedig nem tud a város polgármestere sem, hogy hol a támogatás.

„A tiszai vízpótlás befejezésének megvalósítására 2.119.729.060 Ft összeget biztosított az Országos Vízügyi Főigazgatóság javára. A fent említettekből kitűnik, hogy az összeg nem Mórahalom Város Önkormányzatához kerül, mivel állami beruházás valósul meg” – írta válaszában Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármesterea lapnak.

A projektgazda Országos Vízügyi Főigazgatóság egyelőre csak várja a pénzt. Elismerték: sem a várható kezdés, sem a várható befejezés időpontjáról nincs információjuk.

„A Homokhátság vízpótlása III/2. ütem 2. szakasz című projekthez kapcsolódóan a Mórahalom és térsége öntözésfejlesztési projekt befejezésének forrásbiztosításáról szóló 1449/2023. (X. 16.) korm. határozat rendelkezik a 2.119.729.060 forint biztosításáról. A forrás még nem áll rendelkezésünkre” – írta a lapnak válaszában az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóosztálya.

A kormányzat tehát már többször odaítélte a pénzt a Homokhátság vízpótlása III/2. ütemének 2. szakaszának elkezdésére, a helyi kis és nagypolitikusok pedig annak rendje és módja szerint bejelentették, hogy minden rendben, jönni fog a pénz is meg a víz is.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!