3p

Az európaiak csaknem fele pozitívan vélekedik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről, miközben Orbán Viktor magyar miniszterelnökről rosszabb a véleményük egy friss felmérés szerint.

Az európaiak 47 százaléka pozitívan vélekedik Volodimir Zelenszkij ukrán államfőről, míg 32 százalékuk negatívan – derült ki az Ipsos felméréséből, amit az atv.hu idézett Azok aránya, akik nem tudnak eleget róla 21 százalék. Ők nem nagyon követhetik a híreket, mert az elmúlt két évben számtalanszor felszólalt háború sújtotta országa érdekében. Ezzel Zelenszkij lett a legkedveltebb vezető a Euronews megrendelésére készült felmérésben felsorakoztatott nyolc európai politikai vezető közül. Észak-Európában és az Ibériai-félszigeten magas volt a tetszési indexe, míg a hagyományosan oroszbarát Görögországban és Bulgáriában, illetve az újabban oroszbarát Magyarországon alacsony.

Véleményt mondtak a politikusokról
Véleményt mondtak a politikusokról
Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

A felmérés szerint Emmanuel Macron francia elnök áll a második helyen a legkedveltebbek rangsorában. A válaszadók 41 százalékának pozitív 34 százalékának negatív a véleménye róla. A francia megszólalók 62 százaléka utasítja el Macront és csak 28 százaléka kedveli.

Olaf Scholz német kancellár személyével kapcsolatban többen vannak a közömbösek: a megkérdezettek 38 százaléka azt mondja, hogy nem tud eleget róla ahhoz, hogy véleményt alkosson. A legtöbb elutasító véleményt hazájában, Németországban, Ausztriában, Görögországban és Lengyelországban kapta.

Hogyan vélekednek Orbán Viktorról és Vlagyimir Putyinról? 

Orbán Viktorról a megkérdezettek 48 százaléka negatív véleménnyel van és mindössze 15 százalékuk értékeli őt pozitívan. A válaszadók 37 százalék úgy nyilatkozott, hogy nem tud eleget a magyar kormányfőről. Orbánt a svédek és a finnek utasítják el a leginkább, minden bizonnyal azért, mert kormánya késleltette országuk csatlakozását a NATO-hoz. A magyarországi válaszadók 54 százalékának van negatív és 32 százalékénak pozitív véleménye hazája miniszterelnökéről. A felmérést a Novák Katalin köztársasági elnököt lemondásra kényszerítő botrány után végezték.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasítottsága Európában majdnem olyan magas arányú, mint amivel a
múlt hónapban megnyerte hazájában az elnökválasztást. A megkérdezettek 79 százalékának van róla rossz véleménye és csak 10 százalékának jó. Az átlag felett Nyugat-Európában, az átlag alatt Szlovákiában, Magyarországon és a Balkán keleti felén utasítják el az orosz államfőt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!