5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pedofilbotrány miatt lemondott államfő még miniszterként mindent megtett annak érdekében, hogy az egyházi hátterű Erzsébet-táborok semmibe se szenvedjenek hiányt.

Balog Zoltán február közepén lemondott ugyan a Magyar Református Egyház zsinati elnöki tisztségéről, mert tanácsadóként támogatta, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adjon a pedofil bűnsegéd K. Endrének, de számos pozícióját megtartotta. Egyrészt 2020 novembere óta ő a dunamelléki református püspök, másrészt kuratóriumi tag az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványban. Utóbbi gyerekek üdültetésével, táboroztatásával kapcsolatos feladatokat lát el. Az alapítvány alapítói jogainak gyakorlója a Szeged-Csanádi Egyházmegye mellett éppen a Dunamelléki Református Egyházkerület 2021 óta, ahol Balog Zoltán a püspök.

Novák Katalin családokért felelős még miniszterként sokat tett azért, hogy az egyházi alapítvány tovább gyarapodjon.

A mai parlamenti szavazáson a tábort az Erzsébet Alapítvány tulajdonába adtuk. A hányattatott időket követően, 2015-ben szerezte vissza a kormány a Csillebérci Gyermektábort. Most megszületett a döntés, hogy – az Erzsébet-táborok keretében – újra gyermekek táborozhassanak Csillebércen

-  számolt be közösségi oldalán 2021 áprilisában Novák Katalin, akkor még mint családokért felelős miniszter.

A közel ötvenhektáros csillebérci táborhely tehát már akkor került az egyházi alapítványhoz, amikor Balog Zoltán volt a dunamelléki püspök. Az Erzsébet-táborokban, amely az ország legnagyobb táboroztatási programja, később is gyakran szerepelt együtt Balog Zoltán és Novák Katalin. Például 2021 nyarán a zánkai táborban közösen avatták fel a 96 millió forintos kormányzati támogatással felújított Szélkirálynő katamaránt.

Balog Zoltán református püspökök felszentelte, majd Novák Katalin hajós hagyományok szerint pezsgősüveggel felavatta az Erzsébet-tábor vadiúj hajóját. Fotó: Fidesz.hu
Balog Zoltán református püspökök felszentelte, majd Novák Katalin hajós hagyományok szerint pezsgősüveggel felavatta az Erzsébet-tábor vadiúj hajóját. Fotó: Fidesz.hu

Államfőként is mindig kiemelten fontosnak tartotta Novák Katalin, hogy ellátogasson a zánkai Erzsébet-táborba. Így tett 2022 és 2023 nyarán is.

A magyarságot, a biztonságot és a barátságot jelentik az egyházi alapítású Erzsébet-táborok

- mondta 2022 nyarán. A köztársasági elnök szerint a tábor a biztonságot is jelenti lelki és fizikai értelemben, a szülőknek nem kell aggódniuk gyerekeik miatt, emellett új barátságok szövődnek, és a régi barátságok erősebbé válhatnak.

A köztársasági elnöktől sok gyerek kért aláírást pólóra, baseball-sapkára, valamint nagyon sokan közös fotót is készítettek az államfővel.  Novák Katalin korán reggel részt vett a gyerekekkel a reggeli áhítaton, majd velük reggelizett

- ezt pedig tavaly nyáron közölte a Sándor-palota, amikor szintén Zánkán járt a pedofil bűnsegédnek kegyelmet adó volt államfő.

Balog Zoltán tehát még mindig kuratóriumi tag a gyereküdültető alapítványban, amely a napokban azzal került be a hírekbe, hogy lezárja a Fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti vízparti területet. A tábor tulajdonosa, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a 24.hu-val közölte, hogy a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát.

A táboroztatás szervezését és lebonyolítását egyébként 2016 óta végzi az egyházi hátterű Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány), 2020 óta az Erzsébet-táborokról szóló törvény szerint. Még 2022 nyarán rendeztek először külön tábort egyházi iskolában tanulók számára Zánkán és Fonyódon. A reformatus.hu beszámolója szerint a táborozók ajándék Bibliákat is kaptak. Az ajándékokat az Erzsébet Alapítvány alapítói: Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és Balog Zoltán püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke adta át.

Püspöki áldás a zánkai táborban megtartott ökumenikus istentisztelet után Fotó: Erzsébet-táborok
Püspöki áldás a zánkai táborban megtartott ökumenikus istentisztelet után Fotó: Erzsébet-táborok

Persze idén is várják a gyerekeket az egyházi táborokba. A kormány március 1-én közölte, hogy elkezdődött a jelentkezési időszak, május 22. és június 14. között osztálykirándulásoknak ad otthont a Zánkai Erzsébet-tábor. A korszerű szállást, a napi étkezéseket, az egészségügyi ellátást és a mintegy 30 különféle osztályközösségeket erősítő élményprogramot a szervező és Balog Zoltán püspökhöz köthető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány biztosítja. Van pénz bőven, ezt jól mutatja, hogy 

az ország egész területéről várják a gyerekeket Zánkára, ahol a 2021-es felújítás óta az összes szállásépület komfortos, a szobákban új bútorok és saját fürdőszoba is szolgálja a táborozók kényelmét. A programok a korszerű közösségi terekben, a felújított sportcsarnokban és színházteremben, valamint szabadtéren valósulnak meg

- olvasható a kormany.hu oldalon. A különböző felújítási munkákat pedig többnyire a NER legbelsőbb köreihez tartozó építőipari cégek végezték el.

Lapunk korábban arról is beszámolt, hogy nagyon szerencsétlenül alakul mostanában a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért alapítvány (KKETTK) kurátorainak sorsa. A kuratóriumban Lánczi András, a Századvég Alapítvány volt vezetője az elnök, de Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mellett megtalálható Martonyi János, a Fidesz volt külügyminisztere és Balog Zoltán is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!