2p

Megtagadták, hogy az EP-listára szavazzon egy polgár, holott jogosult volt.

Nem szavazhatott az EP-listára egy átjelentkezett, jelenleg állandó kerületi lakcímmel rendelkező kőbányai lakos a 008-as számú szavazókörben, mert a szavazókörbe kiküldött választási névjegyzékben a neve mellett az szerepelt, hogy csak az önkormányzati jelöltekre adhatja le voksát.

Ez ellentmond a valasztas.hu-n is olvasható szabálynak, miszerint

"A választópolgár bármely településre átjelentkezhet, és az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatja le a szavazatát az Európai Parlament tagjainak választásán."

A választópolgár februárig egy agglomerációs településen lakott, ott vették fel a választási nyilvántartásba. Pár héttel később viszont elköltözött, majd április 30-án, tehát időben állandóra bejelentkezett Kőbányára, s később ennek alapján kiértesítették, hogy hova kell mennie szavazni. Az értesítésen feltüntették, hogy

az EP tagjaira és az önkormányzati képviselőkre és a polgármesterekre is szavazhat ugyanabban a szavazókörben.

Rövid tanakodás után a helyi választási bizottság nem engedélyezte az EP-listára szavazást, mondván a helyi névjegyzékben erre utaló szövegrész nem szerepel. A bizottság egyik tagja viszont azt tanácsolta, hogy a polgár menjen vissza a korábbi lakhelyére, hátha úgymond az ottani EP-listán szerepel és akkor esetleg szavazhat. Amúgy ez a képviselő sem értette, hogy miként történhetett meg ez a hanyagság.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!