3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Magyarország is túl van a választásokon, de még tele az ország korrekt és inkorrekt politikai plakáttal. Kérdés, mikor tisztulunk meg tőlük, mikor tudunk úgy kimenni az utcákra, hogy ne egy politikus nézzen farkasszemet velünk.

Az önkormányzati és EP-választásokra készült politikai plakátok leszedésére kerek egy hónap áll rendelkezésre – írja a Nemzeti Választási Iroda.

„A plakátot az, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, 2024. július 9-én 16 óráig köteles eltávolítani” – áll az NVI honlapján.

Fontos, hogy ezeket a plakátokat úgy kell eltávolítani, hogy az adott oszlopon vagy falon ne keletkezzen sérülés és a ragasztás nyoma se maradjon ott, tisztán kell hagyniuk a felületet. Amennyiben ez nem történik meg időben, az önkormányzat feladata, hogy fellépjen a jelölőszervezettel vagy a jelölttel szemben, eltávolíttassa velük a plakátokat, ennek a költségeit pedig az adott jelölőszervezetre hárítsa. Szintén meg kell fizetni a költségeit annak, ha az eltávolítás során sérülés keletkezik az adott felületen, amit a jelölőszervezetnek vagy a jelöltnek kell állnia.

Karácsony Gergely régi-új főpolgármester június 8-án éjszakai munkában
Karácsony Gergely régi-új főpolgármester június 8-án éjszakai munkában
Fotó: Facebook

Ma már egyébként épp azért nem is igen ragasztják a plakátokat, hanem műanyag lapra kasírozzák, melyet gyorskötözővel fel lehet helyezni lámpaoszlopra, fára, kerítésre, hogy aztán egy sniccerrel vagy ollóval egy nyisszantással le lehessen szedni. Így nem kell vakargatni a papíralapú tacepaókat, mint a 80-as, 90-es években.

Egyébként már most akadnak jó példák, van, aki már másnap leszedte a plakátjait. Ilyen az edelényi Puskás Béla, aki függetlenként indult el és szerzett mandátumot az edelényi képviselő-testületben.

Engedély egyébként nem kellett a politikai plakátok kihelyezéséhez, de több jogszabálynak is eleget kellett tennie a kampánykiadványok terjesztőinek. Van, ahol azért jelentették fel a plakáton szereplő politikust, mert nem szerepeltek rajta impresszumszerűen a kiadó adatai. Ugyanis minden plakáton fel kellett tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét is.

A főpolgármesteri székért folytatott óriási küzdelemben alulmaradt Vitézy Dávid egyébként a választások napja előtt arról posztolt, ahogy Karácsony Gergely „választási csalást” elkövetve mosolygó arccal épp lematricázza Vitézy plakátjait.

Azt már sosem tudjuk meg, hogy Karácsony Gergely győzelméhez mennyiben járult hozzá az éjszakai "plakátrongálása". Ugyan Vitézy Dávid most ismét az újraszámlálást pedzegeti, mindenesetre a szabályok értelmében akkor is neki kell a Karácsony által lematricázott plakátjait eltüntetni Budapest utcáiról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!