2p

A koronavírus-járványt nem tekintik a továbbiakban nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetnek - döntött pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz pénteken Genfben jelentette be a több mint három éve, 2020. január 30-án elrendelt legmagasabb készültségi szint feloldását. Az elmúlt év óta csökkenőben van a világjárvány - közölte Gebrejeszusz, utalva arra, hogy az átoltottságnak és az átfertőzöttségnek köszönhetően nőtt a vírussal szembeni immunitás. A bejelentésnek nincs gyakorlati következménye, mert minden ország saját maga dönti el, milyen védekezési eszközöket léptet életbe.

A kijevi metrót is fertőtlenítették egy korábbi Covid-hullám idején. Fotó: Depositphotos
A kijevi metrót is fertőtlenítették egy korábbi Covid-hullám idején. Fotó: Depositphotos

A koronavírust nem győztük le - hangsúlyozta a főigazgató. Továbbra is kering a világban, veszélyes és még mindig képes veszélyes mutánsokat létrehozni - mondta. A WHO ugyanakkor követte a független szakértői bizottság ajánlását, mert meggyőződése, hogy a világnak megfelelő eszközei vannak arra, hogy megvédje az embereket a vírustól és az általa okozott betegségtől, a Covid-19-től.

A vakcinákon és a gyógyszereken kívül ezek között olyan eszközök is vannak, mint a maszkviselés, illetve az elkülönülés a zsúfolt és rosszul szellőztetett helyiségekben. 2023. április 30-ig 13,3 milliárd adag védőoltást adtak be világszerte.

A koronavírus-világjárványban hivatalos adatok szerint több mint 6,9 millió ember halt meg világszerte, súlyos károkat szenvedett a világgazdaság és a közösségi élet. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ennél jóval magasabbra, "legalább húszmillióra" becsülte az először a 2019 végén a dél-kínai Vuhan városban észlelt SARS-CoV-2 vírus okozta halálesetek valós számát.

A WHO adatai szerint a heti halálesetek globális száma a 2021. januári több mint 100 ezer fős csúcsról a 2023. április 24-án végződő hétre valamivel több mint 3500-ra esett vissza.

(MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!