2p

A sima üdítőspalackokért 50 forintot lehet kapni a legnagyobb boltláncok automatáinál. Bár a rendszer januárban indul, a tömeges visszaváltások csak kicsit később kezdődhetnek el. 

Rengeteg boltban januártól minden vásárló találkozhat majd az úgynevezett reportos automatákkal, amelyek az új visszaváltási rendszer főszereplői. 

A szabályok szerint a 0,1-3 literes kiszerelésű

  • ásványvizes,
  • üdítős,
  • sörös,
  • boros,
  • és más szeszesital csomagolásokat

legyenek azok műanyag-, üvegpalackok és fémdobozok, 2024-től vissza lehet váltani az erre kijelölt úgynevezett Repontokon. (Kivételt képeznek a tejalapú termékek csomagolásai, ezek nem tartoznak a rendszerhez.) Az úgynevezett egyutas, azaz egyszer használatos palackokért 50 forint jár. A többször használható, többutas - jellemzően üvegpalackok esetében a palackozó üzem határozza meg a visszaváltásért kapható díjat, amelyet a csomagoláson fel kell tüntetni - derül ki a Buksza - a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor és Privátbankár mindennapi pénzügyekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó szerkesztőségi blogja - kisokosából. 

Így működik a 2024 januárjában induló palackvisszaváltási rendszer. Forrás: Aldi
Így működik a 2024 januárjában induló palackvisszaváltási rendszer. Forrás: Aldi

A rendszert a Mol leányvállalata, a Mohu Zrt. működteti, a cég tájékoztatása szerint országszerte több ezer úgynevezett Reponton lehet visszaváltani a palackokat.  Azok a csomagolások lesznek visszaválthatóak, amelyeken az alábbi jelölés szerepel. (Az ábrán a bal oldalon látható jelölés vonatkozik az egyutas csomagolásokra. A jobb oldalon található a többutasokra. Utóbbi jelölésen látható "70 Ft" csak egy példa. Ahogy fentebb írtuk, a palackozó üzem határozza meg ezt a díjat.) 

 

Az ilyen jelöléssel ellátott palackokat lehet majd visszaváltani az automatákban. Fotó: Mohu
Az ilyen jelöléssel ellátott palackokat lehet majd visszaváltani az automatákban. Fotó: Mohu
Fontos, hogy bár a rendszer 2024. január 1-jén indul, csak a rajtot követően forgalomba hozott italok csomagolását lehet majd visszaváltani, ha megtalálható rajtuk az erre vonatkozó jel. Ebből adódik, hogy a december 31-én még a polcokon lévő italok csomagolásáért nem jár a visszaváltási díj. A palackvisszaváltásról, köztük a kivételekről, valamint arról, hogyan lehet hozzájutni a pénzhez, a már említett Buksza-cikkben olvashat részletesen

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!