4p

Hó végéig van idő újrakötni a jövő évtől érvényes kötelező biztosításukat az autótulajdonosoknak. Aki még nem lépett, számolnia kell azzal is, hogy drágultak a szerződések, és megemelkedett büntetésre számíthatnak azok, akiknek nincs kötelező fedezet az autóján.

Sietniük kell azoknak az autótulajdonosoknak, akiknek nincs megfelelő biztosítási fedezetük. A hét végéig lehet megkötni a szerződéseket, amelyek eleve drágábbak, de a büntetési kilátások miatt így is érdemes lépni.

Jövőre átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetniük azoknak, akik érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) nélkül vesznek részt a közúti forgalomban – közölte a napokban a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Akiknek január 1-én jár le a kgfb-szerződésük, és szeretnének biztosítót váltani, a mostani hét végéig van lehetőségük, hogy ezt megtegyék. Legkésőbb december 1-én éjfélig kell eljutnia az aktuális szerződés felmondásának a meglévő biztosítóhoz, és legkésőbb december 31-éig kell megkötni az új szerződést.

A Mabisz szerint 2010 óta a szerződési évforduló napja már a gépkocsi megvásárlásának időpontjához kötődik, az év végi kampány az idősebb, 2010 előtt vásárolt autókra vonatkozik.

A mintegy 5,7 millió hazai kgfb-szerződésből még mindig 850 ezer érintett, köztük 450 ezer magántulajdonban lévő személygépkocsi.

Ha nincs biztosítás, jön a büntetés

A 2024-re érvényes fedezetlenségi díjtáblázat alapján a részben büntető jellegű díjak átlagosan 15 százalékkal emelkednek az ideihez képest.

Személyautók esetén gépjármű-kategóriától függően az üzembentartónak az idei 650-1400 forint helyett 770-1540 forintot kell fizetnie azokra a napokra, amikor a kocsi nem rendelkezett érvényes kgfb-szerződéssel.

A Mabisz várakozása szerint több mint 80 ezer kötelező biztosítást cserélhetnek le az év végi kampányban.

Autóbuszoknál a fedezetlenségi díj a busz férőhelyszámától függően naponta 1170-8000 forint lesz a jelenleg 980-6670 forint helyett, tehergépkocsiknál pedig akár a 6440 forintot is elérheti a mostani 5380 forinttal szemben.

A feltételekről a Mabisz részletes tájékoztatást adott ki.

A biztosítók a szerződéskötéskor kötelesek meggyőződni arról, hogy a szerződő eleget tett-e a korábbi biztosítási időszakokban fennálló díjfizetési kötelezettségének.

A jogszabály nem ad lehetőséget a fedezetlenségi díj elengedésére

Akik hosszabb ideig nem használják járművüket, és nem szeretnének erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, a forgalomból történő ideiglenes kivonás lehetőségével élhetnek, vagyis praktikusan nem használják az autójukat.

A Belügyminisztérium korábbi adatai szerint a segédmotoros kerékpárok nélkül figyelembe vett magyarországi gépjárművek közül mintegy 80 ezer nem rendelkezik érvényes kgfb-szerződéssel.

A biztosítótól jön az ostorcsapás

A biztosítók a szerződéskötéskor kötelesek meggyőződni arról, hogy a szerződő eleget tett a korábbi biztosítási időszakokban fennálló díjfizetési kötelezettségének.

Az idevágó törvény az „elmaradt díj” fogalom helyett 2010. január 1-jével bevezette a „fedezetlenségi díj” fogalmát. A fedezetlenségi díj az adott gépjármű vonatkozásában az üzemben tartó biztosítási kötelezettségének díjfizetés hiányában kockázatviselés nélküli időtartamára a kártalanítási számla kezelőjét megillető, előre meghirdetett tarifa alapján utólagosan megállapított díj – közli a Mabisz.

Készülni kell a bajra. (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Lakatos Péter
Készülni kell a bajra. (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Lakatos Péter

A jogszabály a kártalanítási számla kezelőjét hatalmazza fel és egyúttal kötelezi is a fedezetlenségi díj járműkategóriák szerinti mértékének évenkénti meghatározására és meghirdetésére.

A Mabisz-nak, mint a kártalanítási számla kezelőjének legkésőbb a naptári év végét megelőző negyvenötödik napig kell a következő évi, járműkategóriák szerinti fedezetlenségi díjtételeket a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletében meghatározott módon, a Felügyelet honlapján meghirdetnie, továbbá ezzel egyidejűleg a honlapján is közzé kell tennie.

Eltérés esetén a Felügyelet honlapján meghirdetett tarifa az alkalmazandó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!