4p

A LED-es világítás jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos égők használata és egyre többen térnek át ezek használatára. Az összes áramfogyasztás mégsem csökken a világon.

Eamon Barrett angol biciklibolt-tulajdonos tisztában van azzal, hogy ha el akarja adni portékáját, akkor ragyogó fénnyel kell megvilágítania azt. Az egész napos fényözön azonban sokba került, ezért három évvel ezelőtt úgy döntött, LED-es égőkre cseréli a hagyományos villanykörtéket – kezdi a LED-ekről szóló riportját a BBC.

Ezt mozgásérzékelők beépítésével kötötte össze, így egyes helyiségben, például irodákban csak akkor van világítás, ha valaki ott tartózkodik. Az eredmény lenyűgöző: a villanyszámla 35 százalékkal csökkent. Ez pont jókor jött, ugyanis az ukrajnai háború nyomán kitört energiaválság Nagy-Britanniában is felhajtotta az energia árát.

Milyen jövő vár az elképesztően hatékony LED-világításra? Fotó: Pixabay
Milyen jövő vár az elképesztően hatékony LED-világításra? Fotó: Pixabay

A LED-ek több évtizede ismertek, ám sok üzleti vállalkozás egyelőre nem cserélte le hagyományos világítását a viszonylagos újdonságra.

A magyarázat a beruházási költségekben keresendő. Barrett beszámolója szerint 600 négyzetméteres üzlete és irodái átalakítása 10 ezer euróba (3,81 millió forint) került. Becslése szerint hét év alatt térülhet meg a befektetés az alacsonyabb áramszámlán, mivel napelemes rendszert és akkumulátorokat is telepített az új világítás kiszolgálására.

Fél fordulatot hoztak a LED-ek

A LED-ek történetében 2022 nagy változást hozott. A világítási rendszerek értékesítésében ekkor érték el az ötvenszázalékos részarányt – jelentette a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency) energetikai tanácsadó szervezet. Ugyanakkor mivel a világon egyre többen telepítenek elektromos áramot felhasználó világítótesteket, az összes világításra fordított energia mennyisége nőtt.

A háztartásokban használt lámpák száma gyarapszik – mondta Shivika Mittal, a londoni Imperial College professzora. Ez ellensúlyozza az átállást a kevesebbet fogyasztó eszközökre. A legújabb LED-ek elképesztően hatékonyak, ám úgy tűnik, ennél is jobb teljesítményre van szükség ahhoz, hogy a segítségükkel végül csökkenjen az az energiamennyiség, amit az emberek világításra fordítanak.

Egy elektromos világítótest hatékonyságát kétféleképpen mérhetjük. Az egyik a látható fény kibocsátása, amit lumenben, a másik az áramfelhasználás, amit wattban mérünk. A 2000-es évek elején a LED-ek 20 lumen/watt fényerősséget kínáltak – mondta Paul Scheidt, a Cree LED világítótest-gyártó cég marketingmenedzsere. Ez a fehér fényű LED-ek esetén 2023 márciusára felment 228 lumen/wattra. A meleg fényűek valamivel gyengébbek ezen a téren, de 160 lumen/wattot azért tudnak. Mittal szerint nincs megállás: a LED-es fényforrások fényereje a következő 20 évben meg fog duplázódni.

Trükkösen is lehet spórolni

A LED-ek alacsony fogyasztása kombinálva más technikai kunsztokkal lehetővé teszi a spórolást addig is, amíg nem nő tovább ezek fényelőállítási hatékonysága. A Gemma Lighting fényforrásgyártó, amely házak, lakóparkok, irodaépületek LED-es átállítását is vállalja, kitalált egy új utcai lámpát.

Ez nem egyszerűen LED-et használ, ami ma már mindennapos ezeknél a lámpáknál, hanem két további újítást is kínál. Egyrészt saját napelemmel és akkumulátorral rendelkezik – ilyenre is láthatunk ma már példát –, ám emellett mozgásérzékelő is része a rendszernek. Ennek segítségével a világítási fényerő 30 százalékos szintről 100 százalékra növekszik, amikor valaki elhalad a lámpa közelében.

Egy nagy gond van a LED-ekkel, mégpedig az, hogy a kék fény, amit kibocsátanak egyeseknél egészségügyi gondokat, például alvászavart okozhat. Scheidt elmondása szerint a LED-eket telepítők éveken át előnyben részesítették a több fényt, nem törődve a kék összetevő csökkentésével. Ez is változóban van azonban ma már.

Összességében a szakértők egyetértenek abban, hogy az a cég, amely például nagy eladóteret tart fenn és hagyományos világítási rendszerrel biztosítja a fényt LED-ek helyett, az ablakon dobja ki a pénzt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!