<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy darabig biztos nem újul meg a terület, odalett az 1,1 milliárd forintos elnyert uniós pénz. 

Felmondta a kormány Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára a Nyugati pályuadvar tavaszi tervpályázata kapcsán a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést – derül ki a friss Magyar Közlönyből, amit a telex.hu vett észre.

Mikor lesz már európai a környezete? Fotó: Granit Pólus
Mikor lesz már európai a környezete? Fotó: Granit Pólus

Látnivaló, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) nevű pályázatban nem szerepel a Nyugati továbbtervezésére vonatkozó szerződés. Ennek megfelelően a már elnyert 1,1 milliárd forintot inkább visszaadjuk, semmint folytatódjon a tervezés. 

Pár napja az M3-as metró megállói feletti felszíni átépítésekről szóló cikkünkben még örömmel számoltunk be arról, hogy a világhírű brit Grimshaw Architects iroda milyen pazar és utasbarát átalakításokat, tereket tervezett. 

Megírtuk, hogy a pályaudvartól nyugatra található felüljárót elbontanák, föld alá süllyesztett pályaudvarról indulnának a vonatok. A telex.hu most arra is utalt, hogy a csarnok melletti parkolót és buszpályaudvart felszámolnák, parkosítanák a területet, az építkezés legalább 12 évig tartana.

A mostani hivatalos indoklás szerint „a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt lett a tervezés lefújva. Az 1,1 milliárd, bár Magyarországé, mert elnyerte, hivatalosan még nem valószínű, hogy át lett utalva, így a kormány gyakorlatban visszaadja azzal, hogy lemond róla. Csakhogy a háború és a rezsivédelem már tavaly októberben is javában dúlt, ezért van, aki a projekt lefújása mögött inkább politikai csatározást lát - fűzte hozzá a lap.