2p

Egy darabig biztos nem újul meg a terület, odalett az 1,1 milliárd forintos elnyert uniós pénz. 

Felmondta a kormány Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára a Nyugati pályuadvar tavaszi tervpályázata kapcsán a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést – derül ki a friss Magyar Közlönyből, amit a telex.hu vett észre.

Mikor lesz már európai a környezete? Fotó: Granit Pólus
Mikor lesz már európai a környezete? Fotó: Granit Pólus

Látnivaló, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) nevű pályázatban nem szerepel a Nyugati továbbtervezésére vonatkozó szerződés. Ennek megfelelően a már elnyert 1,1 milliárd forintot inkább visszaadjuk, semmint folytatódjon a tervezés. 

Pár napja az M3-as metró megállói feletti felszíni átépítésekről szóló cikkünkben még örömmel számoltunk be arról, hogy a világhírű brit Grimshaw Architects iroda milyen pazar és utasbarát átalakításokat, tereket tervezett. 

Megírtuk, hogy a pályaudvartól nyugatra található felüljárót elbontanák, föld alá süllyesztett pályaudvarról indulnának a vonatok. A telex.hu most arra is utalt, hogy a csarnok melletti parkolót és buszpályaudvart felszámolnák, parkosítanák a területet, az építkezés legalább 12 évig tartana.

A mostani hivatalos indoklás szerint „a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt lett a tervezés lefújva. Az 1,1 milliárd, bár Magyarországé, mert elnyerte, hivatalosan még nem valószínű, hogy át lett utalva, így a kormány gyakorlatban visszaadja azzal, hogy lemond róla. Csakhogy a háború és a rezsivédelem már tavaly októberben is javában dúlt, ezért van, aki a projekt lefújása mögött inkább politikai csatározást lát - fűzte hozzá a lap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!