3p

Litvánia arra buzdítja a NATO-t, hogy a határsértő orosz rakétákat le kell lőni. Háborús összefoglaló 

  • Hétfő reggel több robbanásról érkeztek hírek Kijev központjában. Az ukrán légierő szerint két ballisztikus rakétát lőttek ki az ukrán fővárosra. „Ma reggel Oroszország ismét hiperszonikus rakétákkal támadta Ukrajnát” – írta Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete a X-en. 
  • Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova megkérdőjelezte az Egyesült Államok azon állításait, hogy az Iszlám Állam állt a pénteki moszkvai Crocus City koncertterem-támadás mögött, amelyben legalább 138 ember vesztette életét. „Egy kérdés a Fehér Házhoz: biztos, hogy az Isis? Átgondolnák ezt még egyszer?” – idézik Zaharovát a Komsomolskaya Pravda újságban megjelent cikkben. Mihail Misustyin orosz miniszterelnök azt mondta, hogy a moszkvai hangversenyterem terrortámadásának vizsgálata folyamatban van, de megígérte, hogy „az elkövetőket megbüntetik”, és „nem érdemelnek kegyelmet”.
  • Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke és miniszterelnöke a Telegramon tárgyalta a Crocus City koncertterem elleni terrortámadással vádolt gyanúsítottakról tett megjegyzéseket„Mindenki engem kérdez, hogy mit kell tenni, most, hogy elkapták őket. Hogy meg kell-e őket ölni? Alapvető dolog! De sokkal fontosabb mindenkit megölni. Mindenkit. Aki megbízta, aki fizetett, aki szimpatizált, és aki segített nekik. Mindenkit meg kell ölni." A Kreml hétfőn közölte, hogy nem vesz részt a halálbüntetésre vonatkozó moratórium feloldásáról szóló tárgyalásokon.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester fotót készít egy orosz légitámadásban megsemmisült épület romjainál a kijevi Pecserszk kerületben 2024. március 25-én. A légicsapásban legkevesebb öt ember sérült meg, közülük kettőt kórházba szállítottak
Vitalij Klicsko kijevi polgármester fotót készít egy orosz légitámadásban megsemmisült épület romjainál a kijevi Pecserszk kerületben 2024. március 25-én. A légicsapásban legkevesebb öt ember sérült meg, közülük kettőt kórházba szállítottak
Fotó: MTI/AP

  • Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, minden jel arra utal, hogy a támadást az Iszlám Állam hajtotta végre, hozzátéve, hogy „cinikus és kontraproduktív” lenne, ha Oroszország megpróbálná Kijevet hibáztatni. Macron elmondta, hogy a moszkvai támadást magára vállaló Iszlám Állam Franciaországban is megpróbált támadásokat elkövetni. Gabriel Attal, az ország miniszterelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Franciaország növeli a terrorfenyegetések kezelésével foglalkozó Sentinelle hadműveleti egység katonák számát. Attal elmondta, hogy további 4000 katonát helyeznek készenlétbe.
  • A lengyel külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a varsói orosz nagykövet nem jelent meg a hétvégi lengyel légteret megsértő orosz cirkálórakéta után kiadott idézésen. Szergej Andrejev, Oroszország lengyelországi nagykövete azt mondta, hogy nem ment el a külügyminisztériumba, mivel szerinte a lengyel fél nem szolgáltatott bizonyítékot a légtér megsértésére.
  • Litvánia szerint a NATO-nak minden "eltévedt" orosz rakétát le kéne lőnie határsértés esetén.
  • Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország 190 rakétát, 140 drónt és 700 légibombát lőtt ki Ukrajna ellen az elmúlt héten.
  • Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) szerint a megszállt Krím-félszigeten nemrégiben végrehajtott rakétacsapás során az egyik orosz partraszálló hajó „kritikusan megsérült", a Jamal felső fedélzetén lyuk keletkezett, emiatt a jobb oldalára fordult. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!