3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Van, ahol már tetőzött az árhullám, de van ahol még emelkedik a víz, és ki tudja, hol áll meg.

Az újabb csapadék miatt egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón; további vízügyeseket kell átvezényelni - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap kora délután az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint országszerte folytatódnak a védekezési munkák, miután az elmúlt órákban is jelentős mennyiségű eső esett a vízgyűjtőkön: 24 órában dolgoznak a Mura és a Rába mentén, és a vártnál több csapadék hullott a Sajó vízrendszerén is.

Az áradó Rába folyó Csörötneknél 2023. augusztus 5-én. A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje ezen a napon hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Az áradó Rába folyó Csörötneknél 2023. augusztus 5-én. A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje ezen a napon hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Több településen a helyi védelemvezető hivatalosan segítséget kért, oda megérkeztek a vízügyes szakemberek, akiknek

"rugalmas védekezést kell alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük",

hiszen nemcsak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat - írták.

Az OVF beszámolója szerint a Rába Szentgotthárdnál szombat hajnalban 476 centiméterrel, harmadfokú készültség mellett tetőzött, Körmendnél is megközelítette a rekordvízállást vasárnap kora reggel, és 505 centiméteren tetőzött. A rönöki és a rábagyarmati záportározó szombat éjjel üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni, viszont a szántóföldi elöntések miatt az alsó szakaszokon lassul majd az apadás.

A Mura intenzíven árad, Letenyénél hétfő hajnalban tetőzik majd a folyó, harmadfokot meghaladó 530 +-10 centiméteres vízállással. A helyi és az ország más területeiről odaérkezett szakemberek 24 órás járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, a zsilipek vízzáróságát ellenőrzik, a védtöltés mentett oldali rézsűjét lekaszálták az árvízi jelenségek megfigyelését segítendő, az éjszakai megfigyeléshez, esetleges munkavégzéshez pedig kiépítik a világítást - olvasható a közleményben.

A Dráván a jelenlegi előrejelzések alapján harmadfokot meghaladó, egyes szakaszokon a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható a jövő héten, itt már most az egész magyarországi szakaszon másodfok van érvényben.

A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap kora délután tetőzhet harmadfokú készültség mellett - írta az OVF.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!