2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A sokat kritizált kastélytörvény a jövő héten került volna a parlament elé, de a törvényalkotási bizottság ülésén leszedték a napirendről.

A Törvényalkotási Bizottság egyelőre nem foglalkozik a kastélytörvény alkotmányossá tételével, így az Országgyűlés jövő heti ülésén nem dönthetnek róla - írja a hvg.hu.

Bár az előzetes napirendi javaslatban és a törvényalkotási bizottság ülésének meghívójában benne volt, 

ám  Hende Csaba bizottsági elnök 10 órakor azzal kezdte az ülést, hogy ezt a pontot ne tárgyalják.

A felújított Turai Schossberger Kastély
A felújított Turai Schossberger Kastély
Fotó: Facebook

Indoklást nem fűzött hozzá, kérdést sem kapott róla, az így megrövidített napirendet a kormánypártiak mellett még az ellenzéki képviselők is elfogadták.

A lap feleleveníti, hogy 2023 végén Novák Katalin akkori köztársasági elnök küldte alkotmánybírósági felülvizsgálatra azt a törvényt, amely lehetővé tette volna különböző kastélyok ingyenes magántulajdonba adását, lényegében az építési és közlekedési miniszter szabad elhatározása alapján.

Lázár János ezt felháborodva fogadta, azt mondta Novák döntéséről, hogy gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte, vagy az elnök jogászai nem olvasták a törvényt.

Mindenesetre az Alkotmánybíróság az akkori államfővel értett egyet: a törvényben „nincs megjelölve az a közcél, amely a magántőke törvény szerinti bevonását szükségessé, sőt elengedhetetlenné teszi”, vagyis a kastélyok ingyenes magántulajdonba vagy vagyonkezelésbe adását a törvény nem indokolja meg kellően. Emellett tele van pontatlansággal.

Az Országgyűlés elnöke már január végén felkérte a törvényalkotási bizottságot, hogy fogalmazza meg a törvény alkotmányossá tételéhez szükséges módosításokat. Ez történt volna meg csütörtökön, de mivel levették a bizottság napirendjéről – bizonyára azért, mert nem sikerült többségi támogatást élvező szöveget kidolgozni –, most nem lehet tudni, mikor térnek rá vissza. Elképzelhető, hogy az uniós források újbóli felfüggesztése lehet a döntés hátterében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!