2p

A kedden benyújtott szuverenitásvédelmi törvénytervezet szerint bűntettnek számít majd, ha egy választáson induló jelölőszervezet tagjaként, képviselőjeként vagy felelőseként külföldi finanszírozást fogad el. Akár 3 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat. 

Kedden megjelent a korábban beharangozott úgynevezett szuverenitásvédelmi törvény tervezete a parlament.hu-n. A javaslatot beúnyjtó Kocsos Máté fideszes politikus benyújtott egy másik törvénytervezetet, amely a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállításáról szól. 

A 24.hu összefoglalója szerint a választási törvényben a pártokra vonatkozó szabályokat kiterjesztenék a civil szervezetekre és jelöltekre is, így minden választáson indulónak azonos törvényeknek kellene megfelelnie. az Alaptörvényben kiegészítenék az alkotmányos önazonosság védelmét, valamint a keresztény kultúra védelmét érintő részt a szuverenitás elismerésével.

Kocsis Máté benyújtotta a szuverenitásvédelmi törvénytervezetet. Fotó: MTI
Kocsis Máté benyújtotta a szuverenitásvédelmi törvénytervezetet. Fotó: MTI

A Büntető törvénykönyben foglalják, hogy bűntettet követ el, aki választáson induló jelölőszervezet tagjaként, képviselőjeként vagy felelőseként külföldi finanszírozást fogad el. Ez a módosítás után 0-3 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető.

A további rendelkezések egyebek mellett a következők:

  • A javaslat alapján nem használhatnak fel választásnál belföldi jogi személytől, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, de névtelen adományt sem.
  • Meghatározták, hogy a külföldi támogatás mit jelent: “más államtól, külföldi természetes vagy jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó vagyoni hozzájárulás.”
  • Csak olyanokat vesznek majd választási nyilvántartásban, akik nyilatkoznak arról, hogy nem fogadnak el ilyen támogatást. 
  • A szuverenitás védelmére külön intézményt hoznának létre Magyarországon, amely vizsgálja a külföldi beavatkozásokra utaló folyamatokat. Ez lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amelynek lesz egy kutatóintézete is. A Hivatal elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre.

A tervezet szövegében nem esik szó arról, hogy közvetlenül magyarországi médiumokra is kiterjedne a törvény. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!