2p

Ezek történtek kedd reggelig az orosz–ukrán háborúban.

  • Ukrajna bejelentette Vadim Szuharevszkij kinevezését a drónerők parancsnokává, ami egy újonnan létrehozott poszt. Szuharevszkij már eddig is a fegyveres erők drónokért felelős parancsnokhelyettese volt. Volodimir Zelenszkij elnök februárban elrendelte a fegyveres erők különálló, drónokkal foglalkozó ágának létrehozását, és a parancsot a múlt héten jóváhagyta a kormány.
  • Az ukránok vállalták a felelősséget a dél-oroszországi novoszahtyinszki finomító elleni június 5-i támadásért. „A hírszerzési jelentések szerint a csapás következtében a hódítók 1,5 millió tonna olajat és kőolajterméket veszítettek, ami körülbelül 540 millió dollárt tesz ki” – áll az ukrán hadsereg vezérkarának közleményében. Vaszilij Golubev rosztovi kormányzó az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a novoszahtyinszki hadműveletek „jelentős fennakadásokat” szenvedtek el egy dróntámadást követő tűzvész után.

Több mint félmilliárd dollárnyi olajat vesztettek az oroszok a június 5-i ukrán támadás során
Több mint félmilliárd dollárnyi olajat vesztettek az oroszok a június 5-i ukrán támadás során
Fotó: Depositphotos

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Ukrajna háború utáni újjáépítéséről rendezett konferenciára érkezett Németországba, és megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral. Zelenszkij szerint prioritás az orosz légitámadások által megsérült ukrán energiaszektort érintő intézkedések, a folyamatos katonai támogatás, beleértve a légvédelmet és a közös hadianyag-gyártást, valamint az álláspontok összehangolása a Svájcban rendezendő hétvégi „békecsúcs” előtt.
  • Megkezdte munkáját az Ukrajnát érintő dezinformáció leleplezésére létrehozott szervezet, az Ukrán Kommunikációs Csoport (Ukraine Communications Group) hétfőn Varsóban – jelentette be a lengyel külügyminisztérium. A szervezet lengyel és amerikai kezdeményezésként jött létre. Több partnerország is csatlakozott: Finnország, Franciaország, Kanada, Lettország, Litvánia, Németország, Olaszország és Szlovénia. Részt vesz benne a NATO és az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) is. A lengyel külügyminisztérium közlése szerint az UCG célja, hogy növelje az orosz dezinformációval szembeni közös fellépés hatékonyságát. A Kreml „rendszeresen hazugsághoz és manipulációhoz folyamodik, hogy aláássa a hazáját védő ukrán nemzettel vállalt (nemzetközi) szolidaritást” – írták.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!