3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A háború 849. napjára virradtunk.

  • Ukrán drónok csapást mértek egy orosz légibázisra a Krasznodar régiót ért támadások második éjszakáján – jelentették online beszámolók. Az orosz vészhelyzeti tisztviselők a Telegram üzenetküldő alkalmazáson írva megerősítették, hogy Krasznodar három települését „masszív támadás érte”. Az orosz újságírók által működtetett Astra közösségi médiacsatorna arról számolt be, hogy a katonai repülőtérnek otthont adó Jejszk települést drónok támadták, és utána tüzek keletkeztek, és szemtanúk videóit tette közzé. A NASA műholdas figyelése tüzeket vagy forró pontokat jelzett a légibázison. A krasznodari régió a Kercsi-szorossal szemben helyezkedik el a Krímmel szemben.
  • Ukrajna az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel csapást mérhet az ukrán csapatokra tüzelő orosz erőkre bárhol a határon túl Oroszországban, és nem csak az ukrajnai Harkiv környéki orosz területen – közölte a Pentagon. „Ez önvédelem, ezért van értelme, hogy ezt megtehessék” – mondta Patrick Ryder sajtófőnök.

Patrick Ryder szerint jogos önvédelem az ukránokra tüzelő orosz egységekre visszalőni
Patrick Ryder szerint jogos önvédelem az ukránokra tüzelő orosz egységekre visszalőni
Fotó: Wikipedia

  • Oroszország fontolóra vette annak lehetőségét, hogy módosítsa nukleáris doktrínáját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Hanoiban az észak-koreai és vietnami látogatása nyomán az orosz médiának tartott sajtótájékoztatóján. Putyin ezt azzal indokolta, hogy a nyugati stratégiában csökkentették a nukleáris fegyver bevetésének „küszöbét”, és nagyon kis hatóerejű nukleáris robbanótölteteket fejlesztettek ki. Hozzátette, hogy Oroszországnak egyelőre nincs szüksége nukleáris fegyver preventív bevetésére. Moszkva az érvényben lévő doktrínája értelmében az ilyen eszközöket nukleáris támadásra válaszul vagy olyan hagyományos támadás esetén vetheti be, amely egzisztenciális fenyegetést jelent az országra nézve.
  • Volodimir Zelenszkij intézkedéseket jelentett be Ukrajna energiarendszerének védelmére, beleértve az orosz tűz alatt álló erőművek védelmét, valamint az alternatív és megújuló energiaforrások fejlesztését. A hivatalos adatok szerint március óta a drón- és rakétacsapások a termelőkapacitás felét kiiktatták. A csütörtökre virradó éjszaka négy régiót ért támadások több mint 218 ezer fogyasztótól vették el az áramot – közölte az energiaügyi minisztérium. Zelenszkij felvázolta a napenergia- és más energiatároló létesítmények, a „decentralizált energiakapacitások” fejlesztésének terveit, valamint a kritikus infrastrukturális helyszínek alternatív energiaforrásokkal való ellátásának ütemezését. A munkálatokat, mint mondta, a tél és az azzal járó megnövekedett energiaigény előtt be kell fejezni.
  • Dél-Korea fontolóra veszi, hogy fegyvereket küld Ukrajnának, miután Oroszország és Észak-Korea katonai paktumot írt alá, ami aggasztja a déli vezetést. „Abszurd, hogy két olyan fél, amelynek története során inváziós háborúkat indítottak – a koreai háború és az ukrajnai háború –, most kölcsönös katonai együttműködésre esküszik a nemzetközi közösség megelőző támadásának előfeltételével, ami azonban soha nem fog bekövetkezni” – közölte Jun Szogjol dél-koreai elnök hivatala.
  • Az ENSZ-ben a dél-koreai külügyminiszter, „sajnálatosnak” nevezte, hogy Oroszország most megsérti az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, amelyek bevezetését korábban megszavazta.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!