3p

Beszélgetnek arról, mennyi, milyen és hol tárolt nukleáris fegyverre van szükség a megfelelő elrettentéshez. Égett egy olajtároló, de nem is ez a legrosszabb hír az orosz olajipar számára. Keddi háborús hírek.

  • Továbbra is heves harcok zajlanak Harkiv régió északkeleti részén. Orosz források szerint az ukránok „embereket és felszerelést öntenek” a területre, a legkeményebb összecsapások pedig továbbra is Vovcsanszk és Liptszi környékén folynak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrán csapatok „fokozatosan szorítják ki” az orosz erőket a régióból, ahova májusban nyomultak be újra az oroszok.
  • Kedd hajnalban tüzeket jelentettek egy orosz olajtároló létesítményből a délnyugat-oroszországi Azov térségéből. A tüzet dróntámadás okozta, de senki nem sérült meg, a tüzet pedig eloltották – közölte a helyi katasztrófavédelem vezetője.
  • 22 ember, köztük három gyerek sérül meg a középkelet-ukrajnai Poltava régióban egy orosz támadás következtében. Ukrán kormányzati források szerint a támadást egy Kh-59-es cirkálórakétával hajtották végre, és 55 ezer háztartásban okozott áramszünetet.
  • Vlagyimir Putyin keddi észak-koreai látogatása előtt arról beszélt, hogy rendkívüli módon értékeli „az Ukrajnában folytatott különleges katonai művelet Észak-Korea szilárd támogatását”. A nyugati hatalmak szerint Észak-Korea a mindkét ország ellen bevezetett szankciókat megsértve szállít fegyvereket, elsősorban tüzérségi lőszereket, de ballisztikus rakétákat is Oroszországnak. Putyin arról is beszélt, hogy látogatása „magasabb szintre fogja emelni a kétoldalú együttműködéseket” a két ország között.
  • A dán kormány azt fontolgatja, hogy megakadályozza az orosz olajat szállító „árnyékflotta” mozgását a Balti-tengeren. A Balti-tengerről az Északi-tengerre kijáratot biztosító tengerszorosok dán ellenőrzés alatt állnak, de a dán külügyminiszter, Lars Lokke Rasmussen azt is mondta, hogy más, a Balti-tengeren érdekelt országok is keresik a megoldást erre a problémára Dániával együtt. A koppenhágai orosz nagykövet, Valimir Barbin szerint a tengerszorosok forgalmának korlátozása elfogadhatatlan, és nemzetközi szerződéseket sértő lépés lenne.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a szövetség tagállamai megvitatják annak a lehetőségét, hogy a jelenleginél több nukleáris robbanófejet tartsanak bevethető állapotban, illetve helyezzenek harckészültségbe. A főtitkár azt mondta, erről a kérdésről egyelőre nem árulhat el további részleteket, de „konzultálnunk kell” a témáról, és pontosan ezt is teszik a tagállamok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!